Sari la conținut

Tiberiu Niţu. Portret de procuror

„Niciun procuror din România să nu mai aibă port USB pe staţia de lucru sau pe laptop”, spunea Tiberiu Niţu, procurorul general demisionar al României. 

Tiberiu Niţu a cerut şi măsuri pentru ca în presă să nu mai apară stenograme din dosarele penale.

Obiectul discuţiei noastre este următorul: într-un referat în loc sa se scrie în ziua de la ora de, între inculpatul Ionescu şi Gerorgescu avut loc urmatoare discuţie, două puncte, ghinimele. Să se spună aşa: inculpatul Georgescu îl cunoaşte pe inculpatul Ionescu a se vedea fila cinci, volumul şase şi aşa mai departe”, a declarat Tiberiu Niţu.

În mandatul său a avut de gestionat mai multe situaţii de criză. Accidentul aviatic din munţii Apuseni, prăbuşirea elicopetrului SMURD în lacul Siutghil şi tragedia din Clubul Colectiv sunt unele dintre dosarele care au fost instrumentate de procurorii Parchetului General. O altă anchetă care a atras atenţia publică s-a referit la retrocedările ilegale din comuna NANA. Printre terenurile pe care s-a pus sechestru se aflau şi unele cumpărate de familia fostului preşedinte Traian Basescu.

„Traian Băsescu v-a sunat dupa ce aţi pus sechestru în dosarul Nana?

A sunat la cabinet!

Ce a cerut?

La această întrebare nu eu vă pot raspunde”, răspundea Tiberiu Niţu la întrebările unui jurnalist.

"Doamnă, orice aş spune acum aţi spune: dar de unde ştim ca e aşa? ai eu sper ca veţi vedea în zilele urmatoare de ce l-am sunat. Deci, a face o declaraţie să spun că nu mi-a raspuns, dar asta aş fi vrut sa îi spun, e ...”, răspundea Traian Băsescu după ce a fost întrebat de ce l-a sunat pe Tiberiu Niţu.

O altă controversă în care procurorul general a fost implicat s-a referit la zilele Revoluţiei din 1989, când era soldat în termen. A fost acuzat în spaţiul public că ar fi tras, la ordinul superiorilor, în manifestanţii.

Cel mai recent interviu în mass media al procurorului general a fost pentru Digi24. Tiberiu Niţi a vorbit despre decizia Curţii Constituţionale prin care anchetatorii sunt obligaţi să trimită în judecată toţi suspecţii, indiferent de cât de măruntă este infracţiunea de care sunt acuzaţi.

„Toate acele cauze cu autor cunoscut care până în acest moment ar fi fost soluţionată prin renunţare la UP, dupa cum v-am dat exemplu mai devreme, vor ajunge cu rechizitoriu pe masa instanţei de judecată. Vor fi costuri suplimentare cu expertize, vor fi costuri suplimentare cu citarea, vor fi costuri cu onorarile pentru avocaţii din oficiu. Toate acestea vor fi suportate de la bugetul de stat”, spune Tiberiu Niţu.

La sfârşitul anului trecut, procurorul general solicitat Consiliul Superior al Magistraturii să se poată întoarce, după expirarea mandatului, la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Cererea i-a fost admisă.

Tiberiu Niţu este procuror de 21 de ani. De-a lungul timpului a deţinut mai multe funcţii printre care şi cea de adjunct al procurorului general, într-unul dintre mandatele Laurei Codruţa Kovesi, dar şi pe cea de inspector în cadrul inspecţiei judiciare a CSM.