Timmermans i-a înmânat un mărțișor premierului, peste masă. Ce transmite acest gest

Data actualizării: Data publicării:
timmermans martisor dancila_fb
FOTO: Facebook

Viorica Dăncila a primit joi un mărțisor de la Frans Timmermans, peste masă, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la București. Invitații lui Cosmin Prelipceanu de la „Jurnal de seară” comentează gestul, care vine în contextul în care premierul a refuzat să ofere detalii despre întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

„Gestul a fost bine intenționat, dar a fost o problemă mică de protocol, se pare că nu s-au întâlnit față în față, se pare că au fost puși de protocolul de la guvern să nu-și dea mâna. Bănuiesc că s-ar fi întâmplat și într-o altă circumstanță dacă s-ar fi putut. Nu cred că domnul Timmermans a făcut acest gest doar pentru camerele de luat vederi”, spune Cristian Pîrvulescu, politolog.

„E și un gest cu o anumită semnificație cultură, adica el îți arată că știe cutumele noastre, știe lucrurile care ne sensibilizează și care ne fac plăcere. E un mesaj aici. Cred că niciun gest nu este întâmplător și are încărcătura lui și cred că mesajul lui a fost: Vreau să vă ajut”, afirmă Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România.

„O semnificație și mai mare cred că o are și ce s-a întâmplat, că purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus: Guvernul nu comentează nimic. Acesta e lucrul care ar trebui să-l îngrijoreze foarte tare pe domnul Dragnea pentru că și cu Grindeanu și cu Tudose, acesta a fost lucrul care i-a speriat și care a dus la conflictul cu acești foști doi premieri. Faptul că după o lună, două, premierii sunt luați „ostatici” de demnitari europeni, de celelalte instituții din România, de Servicii, de niște responsabilităti dincolo de partid. Pentru prima oară domna Dăncilă nu se mai bagă în povești ce privesc partidul, guvernul. Cred că, pe de o parte, este un lucru care trebuie să-l sperie pe domnul Dragnea, pe de altă parte, ne dă un semnal că e prima oară când premierul pare să fie convins și de alte părți, față de șefii lui de partid ”, afirmă Razvan Ionescu, jurnalist.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a aflat joi la Bucureşti, pentru o vizită oficială în cursul căreia a avut întâlniri cu oficialități-cheie ale statului român: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La final, a susținut o conferință de presă în care și-a împărtășit impresiile, surprinzându-i pe jurnaliști cu deschiderea de a răspunde franc întrebărilor și cu tonul ferm, fără echivoc, cu care și-a transmis câteva mesaje-cheie către politicienii din România.

Citiți și: VIDEO. Timmermans, mesaje ferme transmise la București: Nu alergați în direcția greșită!

CTP: De ce nu a spus Dăncilă nimic după întâlnirea cu Timmermans?

CTP: Cum crede Dragnea că poate să-l înșele pe Timmermans? Se vede și din satelit ce e aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri