Tinerii parlamentari au mai multe propuneri legislative decât veteranii

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-3

Experienţa nu garantează eficienţa. Trei dintre parlamentarii veterani au avut un start mai slab decât bobocii de astăzi, dacă ne uităm la numărul propunerilor legislative din primul mandat. Astfel, nume grele precum Viorel Hrebenciuc sau Bogdan Niculescu Duvăz au avut doar câteva iniţiative în primii patru ani de activitate în Parlament. Sunt întrecuţi de tinerii aleşi de azi precum Cătălina Ştefănescu sau Gabriela Podaşcă.  

Astfel, nume grele precum Viorel Hrebenciuc sau Bogdan Niculescu Duvăz au avut doar câteva iniţiative în primii patru ani de activitate în Parlament. Sunt întrecuţi de tinerii aleşi de azi, precum Cătălina Ştefănescu sau Gabriela Podaşcă. 

Cel mai tânăr parlamentar român, Cătălina Ştefănescu, are 13 propuneri legislative, după numai şase luni de activitate în Parlament, şi mai are trei ani şi jumătate până la terminarea primului mandat. Prin comparaţie, colegul ei mult mai experimentat, din PSD, Viorel Hrebenciuc, nu a avut un start în Parlament la fel de spectaculos. În primii ani de activitate a avut doar patru propuneri legislative şi niciuna nu a devenit lege. Viorel Hrebenciuc este la al cincelea mandat.

Nici deputatul PSD Gabriela Podaşcă nu stă rău la acest capitol. În şase luni, de când este în Parlament, a avut opt propuneri legislative. Prin comparaţie, cel mai vechi parlamentar român, Bogdan Niculescu Duvăz, a avut în primii patru ani de mandat şase propuneri, dintre care doar două au ajuns să fie legi.

Totuşi, avântul tinereţii nu este nici el o garanţie a succesului. Deputatul UDMR Molnar Zsolt are până acum doar cinci propuneri. Stă, deocamdată, mai prost la acest capitol faţă de un coleg al său, veteran al Parlamentului, Kerekes Karoly, care în primul mandat a avut 12 iniţiative, dintre care cinci au devenit legi. Totuşi, tânărul de doar 30 de ani mai are la dispoziţie mai mult de trei ani să demonstreze că tânăra generaţie din Parlament o poate depăşi pe cea cu vechime, respectiv pe aleşii care au la activ cinci sau şase mandate.

Un lucru este cert. Oricâte iniţiative ar avea parlamentarii, eficienţa este minimă. Nici măcar o treime dintre ele nu ajung să fie adoptate. În legislatura 2008 - 2012, doar cinci din 25 de iniţiative ale deputatului Bogdan Niculescu Duvăz au ajuns legi. Ioan Oltean, de la PDL, a avut 28 de iniţiative şi doar 4 legi, iar Viorel Hrebenciuc a avut 25 de iniţiative şi doar 5 au devenit acte normative în vigoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri