Titus Corlăţean la Channel 5 UK: „România a atins un nivel maxim de export de forţă de muncă.” Ministrul îi cere lui David Cameron să respingă atitudinile „xenofobe” ale unor politicieni britanici

Data publicării:
londra-2

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, i-a cerut premierului britanic David Cameron să respingă atitudinile xenofobe şi rasiste promovate de unii politicieni din Regatul Unit. Apelul vine în contextul în care, în Marea Britanie, un val de articole şi declaraţii defăimătoare la adresa imigranţilor veniţi din ţara noastră a fost provocat de ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii programată pentru ianuarie 2014. Titus Corlăţean a lansat cererea către şeful guvernului de la Londra în timpul unui interviu acordat postului de televiziune Channel 5 News.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti le-a dat din nou asigurări britanicilor cu această ocazie că ţara lor nu va fi invadată de români după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, programată pentru 1 ianuarie 2014. El îi cere lui David Cameron să respingă „în termeni clari” atitudinile „xenofobe, populiste şi rasiste care sunt promovate de unii politicieni britanici”.

Încă o dată, Marea Britanie nu este singurul stat din Uniunea Europeană. La 1 ianuarie 2014 vor fi multe alte state europene care vor renunţa la restricţii, prin urmare, în nici un caz nu va fi doar Marea Britanie în această lume, cu tot respectul”, a spus Titus Corlăţean la Channel 5 News.

Românii care au dorit să părăsească ţara au făcut-o cu mulţi, mulţi ani în urmă. Iar Marea Britanie nu este o destinaţie preferată de ei – preferă sudul Europei – îndeosebi Italia şi Spania – acolo unde există comunităţi importante de români”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă întreaga situaţie cu articolele şi declaraţiile defăimătoare la adresa imigranţilor români i se pare frustrantă, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a spus că o consideră „dezamăgitoare”. El a subliniat de asemenea că România a atins „un nivel maxim de export de forţă de muncă”.

România tocmai încheie cel de-al treilea an de creştere economică sustenabilă, sănătoasă, - peste 2% din PIB – iar anul viitor va fi încă şi mai bun”, a ţinut să adauge Titus Corlăţean, întărind că „În România situaţia este acum mai confortabilă din punct de vedere economic. Avem nevoie de forţă de muncă, iar pe piaţă vor exista oportunităţi interesante.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit unui sondaj efectuat de postul Channel 5 News, aproape jumătate dintre britanici consideră că românii şi bulgarii nu ar trebui să aibă dreptul de a locui şi de a munci în Regat. Nu de aceeaşi părere este şi Mervin Kohler, director la un azil în care sunt angajaţi şi români:

Experienţa mea de până acum în angajarea oamenilor din România şi Bulgaria a fost una extrem de pozitivă. Mai presus de toate, calitatea pe care o căutăm atunci când angajăm oameni să aibă grijă de persoane în vârstă, este ca oamenilor să le pese - o calitate pe care am descoperit-o la cei pe care i-am angajat, în special la români”, afirmă Mervin Kohler.

Eliminarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa britanică a muncii începând din ianuarie 2014 reprezintă sursa unor ample dezbateri în Marea Britanie de mai mulţi ani, dar şi a unor campanii de presă defăimătoare sau iniţiative legislative discriminatorii.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri