Titus Corlățean: Unde va fi posibil, numărul cabinelor de vot va crește până la 7. Programul de votare nu se prelungește

Data publicării:
vot anglia


Actualizare 14:30: Ministrul de Externe Titus Corlățean a făcut declarații în urma întâlnirii cu ambasadorii și consulii din țările în care au fost probleme la votul din primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai exact, Germania, Marea Britanie, Austria, Franța, Republica Moldova, Spania și Italia.

Potrivit ministrului, una dintre concluzii a fost că în ciuda dificultății procesului de votare, nu există suspiciuni de fraudă.

Pentru turul al doilea, se dorește fluidizarea procesului de vot „cu respectarea acelor exigențe de a descuraja orice tentativă de vot multiplu”.

Titus Corlățean a amintit că declarațiile pe propria răspundere vor putea fi descărcate de pe site-urile MAE și BEC – completate de acasă și semnate în fața membrilor comisiei, dar vor fi distribuite și la secțiile de votare pentru cei care nu le-au putut descărca.

VEZI AICI DECLARAŢIA pe propria răspundere

O informație importantă este aceea că numărul cabinelor de vot va crește până la maximum, adică 7 cabine de vot, acolo unde este nevoie și spațiul o permite.

Ministrul a adăugat că personalul MAE a fost pus la dispoziția BES pentru a completa numărul de membri din secțiile de votare pentru ca numărul ștampilelor să fie egal cu cel al cabinelor de vot.

În plus, „am solicitat președinților birourilor de votare din străinătate că dacă după confirmarea completării mai apar situații de retragere a membrilor să solicite imediat BES aprobarea completării birourilor”, a subliniat ministrul.

Titus Corlățean a răspuns că acum este aproape imposibil ca numărul secțiilor de votare să crească în orașele unde mii de români au așteptat la cozi de sute de metri ca să voteze.

De asemenea, Titus Corlățean a mai spus că programul de votare nu se poate prelungi și a amintit că orarul va fi cel prestabilit: între 7 și 21 ora locală.

Întrebat de posibile secții de votare pe vase de croazieră, ministrul a precizat că nu vor fi disponibile întrucât la alegerile din 2009 au existat cereri puține în acest sens.


  

Oficialii României din statele europene participă la discuţii cu Titus Corlăţean şi secretarii de stat la sediul Ministerului de Externe. Temele vor fi legate de problemele votului în diasporă şi care sunt soluţiile ca acestea să nu se repete. 

La începutul acestei săptămâni, după ce mii de români din diasporă nu au reuşit să voteze, premierul a promis că lucrurile vor sta cu totul diferit în al doilea tur de scrutin, garantând cu funcţia tuturor şefilor din Ministerul de Externe

Jandarmii sunt în gardă, pentru că există unele informaţii conform cărora vor fi organizate proteste la sediul Ministerului de Externe. Asemenea mişcări vor fi organizate toată săptămâna, au fost şi în străinătate, pe fondul nemulţumirilor legate de alegerile organizate în diasporă.  

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri