Toader, despre amnistie şi graţiere: La MJ nu a existat un astfel de proiect

Data actualizării: Data publicării:
171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declară că în ministerul pe care îl conduce nu a existat şi nu există un proiect referitor la amnistierea sau graţierea unor fapte de corupţie, precizările fiind făcute în contextul în care Guvernul se reuneşte joi în şedinţă, pentru a doua oară în această săptămână, de fiecare dată în spaţiul public apărând informaţii privind adoptarea unui astfel de proiect.

171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

La Ministerul Justiţiei nu a existat şi nu există nici în procedură de avizare şi nici în dezbatere un astfel de proiect”, afirmă Toader.

Cabinetul Dăncilă se reuneşte din nou în şedinţă, joi, pentru a doua oară în această săptămână, pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie. Tot joi se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, astfel că joi este ultima zi din această vară în care Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă.

Cele două şedinţe convocate de Guvern în această săptămână au loc pe fondul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie.

Întrebat, marți, de ce au loc două şedinţe de guvern în aceeaşi săptămână, purtătorul de cuvânt a explicat că ședința de marți a fost cea extraordinară, pentru că era urgentă adoptarea unei Ordonanţe privind deşeurile. „În această zi a fost adoptat un act foarte important, acea OUG de la Ministerul Mediului, care nu suporta amânare şi s-a luat decizia să se facă această şedinţă pentru a se adopta acest act. Asta pe de-o parte, pe de de altă parte, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară şi sunt acte normative ce au nevoie de adoptare şi nu suportă amânare şi în funcţie de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi”, a spus Nelu Barbu.

Joi se încheie şi sesiunea extraordinară a Parlamentului, astfel că doar astăzi Guvernul mai poate emite ordonanţe de urgenţă. Conform articolului 115 din Constituţie, „Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri