Sari la conținut

Toader, despre scrisoarea premierului Dăncilă: „Cu siguranţă, îi voi da răspunsul astăzi”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că a primit scrisoarea premierului Viorica Dăncilă prin care îi solicită să îi comunice dacă în perioada 2012-2018 Comisia Europeană a cerut informaţii cu privire la situaţia juridică în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt. Toader a mai spus că va transmite „cu siguranţă” un răspuns în cursul acestei zile, după o „verificare riguroasă”.

180215_TUDOREL_TOADER_CONFERINTA_006_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Tudorel Toader a declarat, la Parlament, că a lăsat la minister o echipă care va verifica riguros dacă au mai existat solicitări ale CE cu privire la situaţia juridică în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt şi că, după ce va reveni de la Palatul Cotroceni, unde va lua parte la şedinţa CSAT, va avea un răspuns pe care îl va transmite premierului.

„Am primit scrisoarea doamnei premier şi cu siguranţă îi voi da răspunsul astăzi. Am lăsat o echipă care să verifice riguros daca au existat astfel de solicitări. Când revin de la Cotroceni voi avea răspunsul şi îl voi transmite doamnei prim-ministru”, a declarat ministrul Justiţiei.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis luni o scrisoare ministrului Justiţiei prin care îi solicită să îi comunice dacă, în perioada 2012-2018, Comisia Europeană a cerut informaţii cu privire la situaţia juridică în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt.

„În urma dezbaterilor din mass-media şi având în vedere interesul public cu privire la clarificarea unor aspecte extrem de importante, precum şi necesitatea funcţionării României ca stat democratic, suveran şi independent în care funcţionează separaţia puterilor în stat, vă solicit domnule ministru, cu celeritate, să îmi comunicaţi dacă în perioada 2012-2018 au mai fost transmise astfel de solicitări Ministerului Justiţiei, direct ori în alt context”, se arată în scrisoarea Vioricăi Dăncilă adresată ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Premierul argumentează solicitarea prin faptul că în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la un document oficial transmis de către Comisia Europeană ministerului, în 2012, prin care se cereau informaţii cu privire la descrierea situaţiei juridice şi la stabilirea paşilor procedurali în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt, dosare aflate în curs de judecată care îi vizau pe Gheroghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu şi Tudor Chiuariu.