Toni Greblă: Vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte

Data actualizării: Data publicării:
Toni Grebla la DNA-Mediafax_Foto-Octav_Ganea

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, afirmă că răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis privind motivele pentru care a refuzat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării este unul politicianist şi „vom acţiona în consecinţă”. El a precizat că propunerile pentru cele două portofolii vor fi trimise din nou la Cotroceni. „Vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte”, spune Greblă.

181015 toader grebla_SEDINTA_GUVERN_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și secretarul general al Guvernului, Toni Greblă. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Secretarul general al Guvernului a spus, la Digi24, că atât Lia Olguța Vasilescu, propusă inițial pentru Ministerul Transporturilor, apoi pentru Ministerul Dezvoltării, cât și celelalte două propuneri respinse de președinte - Ilan Laufer și Mircea Drăghici, îndeplineau condițiile legale pentru a fi numiți în funcții.

Guvernul va insista în cele două nominalizări făcute și va reitera președintelui continuarea susținerii celor două candidaturi pentru posturile de miniștri. Decizia va fi materializată în cursul zilei de astăzi”, a spus Toni Greblă.

Anterior, Toni Greblă a spus că prima propunere pe care premierul a înaintat-o preşedintelui a fost în 19 noiembrie 2018, iar imediat după aceea a apărut şi decizia Curţii Constituţionale „care a făcut mai multă lumină în speţă”.

„De atunci, din 19 noiembrie, preşedintele a tot analizat îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Constituţie şi lege şi a răspuns abia astăzi motivat la decizia pe care a luat-o, de a refuza numirile succesive pentru cele două ministere”, a afirmat el, la Antena 3, spunând că ar trebui să existe mai multă responsabilitate, fiind vorba despre numirea unor miniştri.

El a spus că preşedintele „invocă încălcarea - incidenţa, că nu zice încălcarea - dispoziţiilor art. 85 alineatul 2 din Constituţie, care prevede doar că preşedintele numeşte în situaţia în care o funcţie de ministru este vacantată şi 105 din Constituţie care vorbeşte de asemenea despre incompatibilităţi, fără să spună în ce fel ar fi incompatibili”.

„Sigur că nu sunt nici unul, nici celălalt - nici cel de-al treilea propus - nu se află în stare de incompatibilitate”, a spus Greblă.

El a adăugat că, şi într-o astfel de situaţie, titularul postului trebuie în termen de 15 zile să iasă din starea de incompatibilitate.

„Răspunsul este politicianist şi vom acţiona în consecinţă în cursul zilei de astăzi”, a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că procedura a fost aceeaşi de zeci de ani la revocarea şi numirea miniştrilor, însă „numai pentru cei doi preşedintele a refuzat, cu motivarea absolut superficială de astăzi”.

„În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte. (...) V-am spus că există cele două posibilităţi (de a retrimite propunerile sau de a se adresa Curţii Constituţionale - n.r.), le analizăm şi în cursul zilei de astăzi vom lua o decizie şi vom acţiona în conformitate cu decizia pe care o vom lua. Una nu o exclude pe cealaltă, în situaţia în care preşedintele va stărui în atitudinea pe care a avut-o până acum în legătură cu funcţionarea Guvernului”, a mai spus el.

Greblă a adăugat că nu există niciun fel de argument juridico-constituţional pentru ca preşedintele să refuze cea de-a doua nominalizare.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării.

Citiți și: Ce spun articolele de lege invocate de Iohannis pentru a refuza numirea lui Laufer, Drăghici și Vasilescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri