Sari la conținut

Traian Băsescu, atac la Liviu Pop și Sorin Cîmpeanu la ceremonia de învestire a Cabinetului Ponta IV

"Înainte de a începe ceremonia aș vrea să vă citesc un paragraf dintr-o decizie a CCR, pentru a elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de azi. Decizia 98/07.02.2008:

Din textul Constituției rezultă că în cazurile prevăzute la alineatul 1 și 3 din articolul 85, numirea de către Președintele României a miniștrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului și de învestire pe această bază a miniștrilor de către șeful statului. Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu pe care Președintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârșirea unor grave fapte de încălcare a Constituției. Acesta este și motivul pentru care voi primi astăzi și jurământul domnului Liviu Pop și a domnului ministru al Educației, care au contribuit, prin distrugerea de instituții ale Educației, la un fals în interes public." a ținut să precizeze Traian Băsescu înainte de ceremonia de învestire. Atacul președintelui vine după ce premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că renunță la titlul de Doctor.

Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că a fost surprins de atacul președintelui, dar că în rest nu comentează. "M-a surprins replica președintelui Traian Băsescu, însă nu am niciun comentariu. Niciodată nu am fost consultat nici direct, nici tangențial, nu m-am exprimat prin vot sau altfel cu referire la acest subiect. Gestul premierului are o semnificație pozitivă importantă, în condițiile în care s-a dovedit că acuzele au fost nefondate, domnia sa a decis totuși să renunțe la titlul de Doctor. Sistemul educațional este unul foarte complex. Dacă ne vom concentra pe subiecte de senzație obiectivele majore vor avea de suferit.", a declarat Cîmpeanu.

Și Liviu Pop a dat un răspuns după atacul președintelui.

"Permiteți-mi să nu comentez foarte mult acest subiect, nu își are rostul. Domnia sa mai are 3-4 zile de mandat, are niste supărări personale pe care și le-a manifestat astăzi."

Ceremonia de învestire a noului Guvern a fost amânată pentru miercuri dimineață