Traian Băsescu, către Lukoil: Ia plecați, băieți, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria!

Data publicării:
Traian Basescu declaratie 9 octombrie - presidency.ro

Președintele Traian Băsescu a făcut declarații de presă la Cotroceni, joi, 9 octombrie 2014 / FOTO: www.presidency.ro

PRINCIPALELE DECLARAȚII:

„Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică. Un domn magistrat a considerat că am afectat justiția pentru că am dat date din dosar. Dl magistrat minte! Îmi mențin integral declarația făcută atunci când am anunțat că am dat aviz pentru începerea urmăririi penale pentru cei cinci foști miniștri în dosarul Microsoft”.

Președintele a arătat că informațiile pe care le-a dat în conferința de presă din 3 octombrie erau publice, din comunicatul DNA.

„Am afirmat că toți cei cinci, la ora la care eu am cerut începerea urmăririi penale, nu aveau nicio calitate, pentru că nu eu dau calitatea, ci procurorii”, a justificat Traian Băsescu.

„Mai afirmam că ancheta poate să continue și că orice întârziere a Parlamentului dăunează imaginii. Cu ce l-am afectat pe magistrat? Încă nu-i spun magistrat-politician”.

„Au apărut informații din dosar în spațiul public. Nu știu cine a făcut-o”.

„Dl. magistrat trebuie să știe că președintele nu are doar o singură sursă de informare”. (Magistratul la care se referă Traian Băsescu este Horațiu Dumbravă, membru CSM)

CSM va sesiza Inspecţia Judiciară privind declaraţiile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Varujan Vosganian

„O grupare de politicieni și ziariști aveau drept obiectiv să-i acopere pe cei care au făcut denunțurile la DNA și au adus în față informațiile despre Bittner.”

L-am sunat pe dl președinte al CSM, l-am informat despre punctul meu de vedere.

Traian Băsescu: Am avizat începerea urmăririi penale împotriva a cinci foști miniștri în cazul Microsoft. Deocamdată, sunt egali ca situație cu Victor Ponta

Intră, frate, în politică și lasă-te de magistratură. Astfel de atitudini, în fața CSM-ului, nu fac decât să discrediteze instituția după ce aceasta a devenit funcțională în șase-șapte ani.

Consider un incident nedorit, nu neapărat avertisment, ci o rugăminte: dacă sunt judecători dacă vor să facă politică, să intre în politică!

Nu mă poate împiedica dl magistrat să utilizeze informație și din alte surse. Îi dau o informație pe care nu o știe, să se ducă repede la CSM: în cazul EADS sunt nouă firme și persoane care se regăsesc și în dosarul Microsoft!

Președintele a citat Art 276 Cod Penal, care prevede pedepse pentru cei care împiedică mersul justiției. Președintele a anunțat că atacă la CCR legea care propune abrogarea acestui articol.

Declarația șefului statului intervine în condițiile în care CSM a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu presupune presiuni asupra justiției care vin din partea companiei Lukoil și a unor politicieni, inclusiv Traian Băsescu.

Procurorul general: Declarația Lukoil poate fi o formă de presiune asupra justiției. Sesizarea Inspecției Judiciare, ineficientă

Vicepreşedinte Lukoil: Decidevineri dacă închidem Petrotel. A fost încheiată o înţelegere cu procurorii

Şeful instanţei supreme, despre ameninţarea Lukoil: "Să părăsească România. Glumesc, evident. Procurorul să îşi facă treaba"

V. Ponta: "Procurorul nu cred că e interesat că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi că Oltchim cumpără doar la Lukoil". CSM va sesiza Inspecţia Judiciară

Ministrul Culturii, revocat din funcție

Constat că Guvernul nu face nici măcar gestul minimal de a nominaliza un interimar ca ministru al Culturii. Am semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor. În momentul de față nu există un ministru al Culturii.

Președintele a invocat scandalul legat de „Cumințenia Pământului”, opera lui Brâncuși: Nu există niciun act prin care să se poată proba că statul român a plătit pentru acea statuie.

Ce însemnau 80 de milioane din cei 2,2 miliarde dați la baronii locali? a spus Traian Băsescu, referindu-se la suma pe care proprietarii lucrării lui Brâncuși o cer pentru răscumpărarea operei.

------------------------------

Legea specială legată de pensionarea personalului aeronautic creează o mare discriminare între transportatori. O retrimit la Parlament. Guvernul să anunțe sursele și să elimine caracter discriminator: să se considere și diurnele parte a veniturilor pe ultimele 12 luni. Dacă o primesc de la Guvern, o promulg.

Problema Lukoil

Nu discut abordările dâmbovițene, ci doar amenințarea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor și a României. E inadminisbil. Dacă mâine Lukoil decide să închidă, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești!

Dacă bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian, așa ceva face Putin în țară, nu într-o țară a UE, comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor!

Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piața românească, dacă are o astfel de abordare!

Lukoil de cinci ani merge în pierdere, poate la finalul anchetei, cele 230 de milioane să fie așa, doar o deschidere! De unde să-i fi dat Guvernului Ponta cei 700 de milioane? Vă spun eu, i-a dat lui, i-a dat la acciză! Aceeași acciză ar lua-o Guvernul și dacă ar vine mai multă benzină Petromul sau NIS-ul sau cine o mai fi.

Justiția noastră se află în fața unui șantaj, a unei presiuni și doamne ferește să se cedeze la ea!

Nu-i joacă! Guvernul să analizeze cu toată atenția.

Îndrăzneala celor care au dat mesajul...ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului! Plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri