Sari la conținut

Traian Băsescu: Cineva din PSD mi-a dat, în 2004, un document pe care să îl folosesc împotriva lui Adrian Năstase

Traian Băsescu dezvăluie după 11 ani ce document i-a transmis lui Adrian Năstase înaintea dezbaterii finale a prezidenţialelor din 2004: „Era o foaie dintr-un dosar de Securitate al altcuiva, pe care un binevoitor categoric dn PSD mi-a dat-o să o utilizez în dezbaterea cu Adrian Năstase”.

Deşi era un document compromiţător la adresa contracandidatului său, Traian Băsescu spune că a refuzat să îl facă public şi evită şi acum să dezvăluie conţinutul lui.

Fostul preşedinte îşi aminteşte cu plăcere de perioada în care el şi Adrian Năstase locuiau în acelaşi bloc: „Au fost destule situaţii in care am baut un whiskey împreună”, a spus fostul președinte, adăugând că vorbeau „de-ale casei”.

Un alt moment relatat de preşedinte este cel al nominalizării Monicăi Macovei pentru funcţia de ministru al Justiţiei. „Era cu un rucsăcel în spate, venea de la munte. Am întrebat-o: Vreţi să fiţi ministru? A spus că da. Și am sunat direct la partid și am spus să o nominalizeze”, a povestit Traian Băsescu.

Un alt episod controversat din mandatul său, rememorat de Traian Băsescu este atragerea la guvernare a formaţiunii lui Dan Voiculescu. Ulterior, chiar el a numit acest gest „soluţia imorală”.

„Vă pot spune că Dan Voiculescu m-a refuzat. Nu a fost de acord, dar aveam un alt canal, pe George Copos, cu care m-am întâlnit frecvent şi am ajuns la un acord”, a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte spune că foştii colegi din PD i-au cerut în 2004 să nu le dea liberalilor funcţia de premier pentru Călin Popescu Tăriceanu.

Am exclus posibilitatea să nu mă țin de cuvânt, deși îl intuisem pe Tăriceanu ca fiind mult mai apropiat de PSD decât de PD. Nu am avut niciodată încredere în Tăriceanu. Nu cred în oamenii superficiali”, a explicat fostul șef al statului.

Traian Băsescu a mai povestit că insistenţa liberalilor de a-l susţine tot pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier şi în 2009 l-a determinat să fie de acord cu o alianţă între PDL şi PSD.