Traian Băsescu este acuzat de PSD că blochează legile

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-19

Printre cele mai controversate legi este memorandumul privind datoriile Rompetrol. Traian Băsescu a contestat legea adoptată în Parlament, pe motiv că Guvernul a vrut să şteargă 400 de milioane de dolari din cele 600 pe care le avea compania, dar nu şi-a asumat actul normativ, ci a păsat responsabilitatea Parlamentului. După ce legea a fost respinsă de judecătorii Curţii Constituţionale, Executivul a anunţat că-şi asumă un act normativ prin care să rezolve situaţia.

O altă victorie a şefului statului a fost legea referendumului, privind pragul de prezenţa de 30 %, pe care a contesat-o la Curtea Constituţională. Judecătorii au decis că noile reguli de prezenţa la urne se pot aplică doar peste un an de la intrarea în vigoare a legii. Prin urmare, Traian Băsescu a ţinut actul normativ la sertar şi l-a promulgat în ultimul moment, astfel încât să fie imposibil ca referendumul privind Constituţia să poată fi organizat în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale.

Cea mai plimbată lege între preşedinte- Parlament şi Curtea Constituţională a fost statutul parlamentarilor, contestat de trei ori. Motivul a fost acela că aleşii ar fi încercat să introducă în lege articole care să le sporească imunitatea. De tot atâtea ori actul normativ a fost declarat neconstituţional.

În total, preşedintele a trimis spre reexaminare 78 de legi şi a contestat la Curtea Constituţională 211, faţă de doar 104 câte fuseseră contestate de predecesorii săi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, la un loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri