Traian Băsescu: Îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, eroarea trebuie corectată. Îi cer premierului să o facă

Data publicării:
basescu cotroceni aprilie 2013 presidency ro-3

Actualizare 14.47. Șeful statului a comentat pe baza articolul 140 din Codul de Procedură Penală. „Îmi asum promulgarea CPP, pentru că asta e responsabilitatea președintelui. De asemenea, îmi asum și eraoarea de a nu fi înțeles codul 140 din CPP. Asta nu înseamnă că nu trebuie corectat”, a spus președintele, subliniind că acestă eroare trebuie corectată.

„O spun cel mai serios și cu toată responsabilitatea: dacă premierul nu emite o ordonanță care să corecteze articolul 140 din CPP, aceasta este emblema corupției”, a spus șeful statului. „El devine scutul oamenilor corupți”, a spus Traian Băsescu, despre premier.

„Premierul poate să corecteze această eroare și îi cer public să o facă”, a conchis președintele.

El a precizat că intervine atât de târziu - în condițiile în care Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie - pentru că tot timpul, de când a fost votată legea, în 2010, a existat discuția că se va interveni legislativ, ceea ce nu s-a întâmplat. În plus, el a explicat că are consilieri juridici constituționaliști, și nu penaliști, iar aceștia nu au înțeles esența articolului 140, care se referă la utilizarea mijloacelor tehnice în anchete.

Președintele a făcut referire la semnalele transmise azi premierului atât de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și de cea a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. DNA şi-a exprimat „deosebita îngrijorare” privind intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală la data de 1 februarie 2014. Potrivit DNA, în această situaţie „există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată”.

Una din situaţiile menționate de DNA se referă la faptul că mormele tranzitorii nu cuprind prevederi referitoare la măsurilor de supraveghere autorizate potrivit legii vechi şi care sunt în curs şi nu reglementează situaţia persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale potrivit vechilor dispoziţii, ceea ce va genera dificultăţi de interpretare în practică. Astfel, interceptarea convorbirilor telefonice este înlocuită cu instituţia supravegherii tehnice, iar regimul interceptărilor efectuate până în prezent în raport cu noua instituţie nu este suficient reglementat.

-----

Administrația prezidențială anunțase pentru joi o declarație de presă a președintelui Traian Băsescu la ora 14.30. Declarația este susținută între două întrevederi importante ale șefului statului aflate în programul oficial.

La ora 13.00, președintele l-a primit la Cotroceni pe generalul Philip M. Breedlove, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR). Apoi, de la ora 16.00, președintele are programată o întâlnire cu John Sawers, șeful Serviciului de Informații Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - MI6.

Este prima declarație a șefului statului de când România a fost lovită de un val de frig ce a determinat guvernul să instituie starea de alertă. Înainte de întrevederea de la ora 13.00, președintele a criticat, joi, modul în care au acționat autoritățile la deszăpezire. El a spus că armata a făcut treaba autorităților.

Totodată, declarația președintelui intervine în condițiile în care intrarea în vigoare a noilor coduri face obiectul unor polemici.  Președintele și premierul au avut un schimb de scrisori pe tema Codului penal. În timp ce Traian Băsescu spune că legea, în forma de acum, nu poate fi aplicată, Victor Ponta anunţă că va lua o decizie în privinţa punerii ei în aplicare după şedința CSM.

De asemenea, președintele a reiterat la discuțiile cu delegația FMI că nu va semna scrisoarea de intenție a Guvernului cu Fondul, dacă va fi mențiuntă acciza la carburanți. Premierul a spus miercuri că acciza la motorină ar putea fi amânată cu încă trei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri