Sari la conținut

Traian Băsescu: Implicarea societății civile și a reprezentanților străzii în consultările privind noul premier este neconstituțională

 

Foto: Facebook

Pas cu pas, dar repede! (...) Consultarea cu partidele trebuia să înceapă imediat după demisia premierului, iar în dimineața zilei de astăzi, 5.11.2015, trebuia să știm numele premierului desemnat.

Pas cu pas, dar REPEDE !Societatea este extrem de tensionată și are și de ce:- plasată violent în super producția...

Posted by Traian Băsescu on Thursday, November 5, 2015

Pentru ce încă o seară cu zeci de mii de oameni pe străzi în căutarea certitudinii? Oamenii aceștia vor de la președintele lor o soluție bună și asumată de cel care constituțional are decizia în mână.

Cui folosește prelungirea incertitudinii asupra numelui viitorului premier?

Dacă nu s-au putut face consultările cu partidele în timpul nopții trecute, ele trebuie încheiate azi și nu mâine, iar numele premierului desemnat anunțat în această seară.

Altfel se riscă evoluții greu de controlat. Este vital ca România să aibă imediat guvern în deplină capacitate de exercițiu și nu prelungită viața unui guvern interimar. De acord că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar uneori pașii trebuie făcuți foarte repede”, a subliniat fostul președinte.

Traian Băsescu apreciază că implicarea societății civile și a reprezentanților străzii în consultările privind noul premier este nu numai neconstituțională, dar este și o fugă de asumare, „o tergiversare păguboasă” și un precedent greu de calificat.

Pentru astfel de întâlniri îți poți găsi timp cu alte ocazii, pentru că așa nu vom ști dacă noul premier este soluția dată de președinte, de partide, de stradă sau de societatea civilă. La formarea Guvernului trebuie rigoare nemțească și aplicat corect art.103 alin.1 din Constituția României”, a susținut Băsescu.

În opinia sa, societatea este extrem de tensionată din multiple cauze: a fost plasată „violent în super producția corupției generalizate”; clasă politică este generalizat stigmatizată; salariile au fost mărite doar pentru demnitari și anumite categorii de bugetari; polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața din cauza „grandomaniei unui înalt demnitar”; drama de la clubul Colectiv a fost „cauzată în mod egal de patroni și de indolența instituțiilor statului”.

Băsescu a remarcat și alte motive de tensiune la nivelul societății române: protestele a zeci de mii de români; pe alocuri, Biserica Ortodoxă este „pusă sub semnul întrebării”; criză politică generată de demisia premierului; apelul „demagogic” al PNL pentru alegeri anticipate ce „nu poate avea ca efect decât adâncirea și prelungirea crizei politice”.

Potrivit acestuia, un „vecin mare și agresiv” la Răsărit „își freacă mâinile la perspectiva destabilizării țării”, după ce a reușit acest lucru cu Ucraina și R.Moldova.

În aceste condiții, prelungirea crizei politice generate de întârzierea desemnării unui nou premier este extrem de riscantă și pentru securitatea națională și pentru evoluțiile economice ale țării”, a conchis fostul președinte.

Pe aceeași temă