Traian Băsescu: Nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendum cu prag sub 50%

Data publicării:
basescu miting RESIZE-Mediafax Foto-BOGDAN CROITORU

Preşedintele a fost întrebat, la întâlnirea cu susţinătorii săi de pe Facebook, ce părere are despre reducerea pragului pentru validarea unui referendum la 30%.

Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.

„Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva”, a afirmat Traian Băsescu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.

„România nu este încă o ţară în care populaţia să aibă nivelul de gândire democratică care să ne permită să validăm referendumul cu sub 50%. (...) Numai simplul fapt că avem un electorat care votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor şi spune destul că a coborî pragul e o mare eroare, poate mai târziu, poate peste 10 ani, dar acum nu avem gradul de maturitate politică pentru a valida referendumul cu mai puţin de 50%”, a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri