Traian Băsescu: Nu se va desfășura această ceremonie decât în fața premierului!

Data publicării:
basescu cotroceni tribuna presidency-1.ro

Principalele declarații ale președintelui:

E prima dată când se întâmplă în aproape 10 ani ca o ceremonie convenită cu prim-ministrul nu se mai întâmplă.

Pe 19.08 am primit de la premier propunerea scrisă de nominalizare a lui Darius Vâlcov la Buget.

Am solicitat instituțiilor statului să anunțe dacă sunt probleme cu propunerea.

Pe 20 august, seara, a venit la cabinet. Pe 21 august am avut toate informările, drept pentru care pe 25 august, plecând de la premisa că toate informațiile primite despre dl. Vâlcov le-a primit și premierul, i-am transmis o scrisoare în care l-am rugat să-mi comunice dacă-și menține propunerea.

Mi-a răspuns tot pe 25 august. Am primit un răspuns evaziv. Nu a spus: da, îl susțin, ci mi-a retrimis adresa de pe 19.08. Eu am interpretat-o ca pe o eschivă.

Mi-a stârnit dubii, am mai așteptat două zile iar astăzi am trimis decretul la MO. Imediat ce s-a publicat, la ora 14.00, a fost contactată cancelaria primului ministru pentru a conveni data și ora petnru ceremonie.

Am propus astăzi, la ora 18:00, de la cabinetul premierului am primit acordul. 

La 17:50 am primit informarea că premierul nu poate să participe pentru că are alt program și că l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să participe.

Mi s-a părut neserios modul în care am fost anunțat, cu 10 minute înainte de ceremonie, dar mi s-a părut și un gest de neasumare publicaăentru nominalizarea făcută, pe care am legat-o de neasumarea nominalizării.

Este o chestiune de simbolistică, de tradiție. Participarea premierului este o chestiune de solidaritate guvernamentală. Răspunderea guvernmentală este prevăzută în Constituție. N-am fost dispus să renunț la această simbolistică.

Aștept un moment la care putem reorganiza ceremonia în prezența premierului. Nu se va desfășura această ceremonie decât în fața premierului, chiar dacă în Constituție nu este prevăzută decât participarea președintelui.

Nu este vorba de faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal. Unele fapte ale sale ca primar au fost sesizate către Parchet, nu se știe ce s-a mai întâmplat cu aceste sesizări, dar vreau asumarea răspunderii premierului, are acces la fel ca și mine la informații.

Anularea participării în ultimul moment arată că vrea să se situeze pe o fugă de răspundere. N-ar fi prima dată. La privatizarea CFR Marfă, cu Gruia Stoica, plecase pe la Miami cu bona și cerea CSAT să îi aprobe câștigătorul licitației, lucru fără precedent. În marțea neagră era întâmplător în Brazilia și se tupila după niște stâlpi de rezistențp să îi iasă în cale lui Obama.

Astăzi nu vine la învestirea ministrului care poate avea probleme, ministru pe care mi l-a propus. Mâine, când va adopta OUG cu primarii, va fi întâmplător în Turcia și va face altcineva treaba murdară și tot așa.

S-a creat o cutumă în 25 fde ani, un protocol al statului român și al Președinției, care cer să fie respectat până și de Victor Ponta. Și el trebuie să respecte statul român și simbolurile lui.

Aș vrea să fac două mențiuni.

Ordonanța de urgență care modifică componența BEC se situează în afara recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale CCR. care spun că modificările procesului electoral nu se pot face cu mai puțin de șase luni de data alegerilor.

Fac apel la Guvern să nu se emită ordonanță de urgență pentru transferul primarilor.

Am vazut argumentația lor privind legea din 2006. Majoritatea care a aprobat legea din 2006 are justificarea că interzice migrarea. Am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate, acum este grosier și are caracter electoral.

Arată spaima lui Victor Ponta, știe că nu poate câștiga alegerile prezidențiale și încearcă să câștige avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri.

Mai fac încă o dată apel la Avocatul Poporului, care prin tăcerea sa saboteaza democrația, să atace la Curtea Constituțională ordonanța de modificare a Legii Educației.

Dacă mâine, în absența lui Victor Ponta, guvernul va fi atât de inconștient încât să aprobe ordonanța de urgență care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog pe Avocatul Poporului să o atace și pe aceasta.

_____________________

Președinția a anunțat că ceremonia - prevăzută pentru ora 18.00 - a fost amânată, pentru că premierul nu a ajuns la Palatul Cotroceni.

Premierul a explicat că nu a putut ajunge pentru că i s-a decalat programul, ca urmare a acumulării unor întârzieri în programul pe care l-a avut miercuri. Șeful Guvernului a fost la Chișinău, apoi a fost la Reuniunea diplomației și s-a întâlnit cu Catherine Ashton, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă. Premierul susține, însă, că a anunțat Administrația prezidențială că nu mai poate veni la ceremonia de la Cotroceni și că îl desemnase pe vicepremierul Gabriel Oprea să-l înlocuiască.

Președintele reproșează însă premierului că l-a informat despre aceasta cu numai 10 minute înainte de ora stabilită pentru ceremonie.

Șeful statului a declarat într-un comunicat că prin anularea prezenței premierului înțelege că Victor Ponta ar putea să nu-l mai susțină pe Darius Vâlcov pentru postul de ministru delegat al Bugetului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri