Traian Băsescu: România își propune ca obiectiv să devină membră Schengen până la sfârșitul anului

Data publicării:
basescu consiliu rompuy 6 25 oct

„Este un obiectiv de țară și un obiectiv personal”, a menționat Traian Băsescu, al cărui mandat se încheie în decembrie 2014. 

El a precizat că a cerut sprijin pentru îndeplinirea acestui obiectiv și a specificat că vizează luna octombrie pentru atingerea lui.

Pe de altă parte, a admis că, deși nu scrie în Tratat, nu se poate eluda legătura dintre Schengen și Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Declaraţiile preşedintelui:

Din mai multe motive este nu numai un obiectiv de ţară, dar şi personal, în condiţile în care îmi termin mandatul la 21 decembrie. Aş vrea ca acest pas să fie făcut, să fim stat mebru Schengen, chiar dacă se va face în două etape.

Vizez sigur, datorită evoluţiilor interne, luna octombrie. În mai sunt alegeri pentru Parlamentul European, e foarte greu să intrăm în negociere cu statele care mai au obiecţiuni înainte de aceste alegeri.

Nu m-am limitat numai în a anunţa că noi avem acest obiectiv. Am rugat să mă sprijine, să reluăm acel efort comun pentru ca în octombrie să intrăm în Schengen.

Nu am negat legăturile pe care le fac unele state cu MCV-ul. Oricât am spune noi că aşa scrie în tratat, că are condiţii tehnice, sunt state care se uită la statul de drept şi la funcţionarea justiţiei.

Am simţit nevoia să fac o clarificare ce trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie, probabil 22, cel târziu 29.

Sigur că am avut incidente, cu declaraţii, cu tentativă de modificarea Codului Penal, de lege a amnistiei, a graţierii. Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat.

Dacă politica a avut o abordare greşită, tot instituţiile statului român au pus capăt unui astfel de abuz făcut de politicienii români. Mi s-ar părea corect ca raportul MCV să reflecte acest lucru.

În acest raport ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului menite să oprească derapajele. A fost un episod care a fost surprins de toţi partenerii noştri, dar a fost eliminat prin decizia Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională ne-a luat piciorul de deasupra prăpastiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri