Traian Băsescu: Rusia nu-şi propune un conflict cu un stat NATO. Frontierele României sunt garantate

Data publicării:
25847

 

Cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

- Situaţia României nu se schimbă dacă Rusia intră cu trupe în Ucraina. Situaţia de securitate a României nu este afectată. Rusia nu-şi propune un conflict cu un stat membru NATO. România nu este o ţintă a unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei. Mesajul a fost transmis clar. Frontierele României sunt certe, garantate.

- Oamenii trebuie să înţeleagă că tensiunile din zonă ne pot afecta din punct de vedere economic.

- Aliaţii României sunt îngrijoraţi. Acesta este cuvântul corect pentru ceea ce simt aliaţii noştri. Soluţiile trebuie să iasă din zona declaraţiilor.

- Sunt dezamăgit de jocul de imagine făcut de miniştrii sau oficiali ai unor state europene: discuţii cu Ianukovici, mers în Maidan. A dat impresia că nu prea ştim ce vrem.

- Prima problemă a Ucrainei este corupţia clasei politice. O strigă toată lumea. Corupţia şi neîncrederea în clasa politică.

- Europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare a Ucrainei. În rest, totul este poveste.

- Vladimir Putin îşi apără interesele geostrategice, în condiţiile în care Federaţia Rusă are un angajament acolo. Sunt trei puteri garante ale suveranităţii Ucrainei: SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Acum, văd că alte state îşi plimbă miniştrii pe acolo.

- Sunt şef de stat, dar nu pot să nu spun ce gândesc. Cred că această situaţie se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră. Cu obţinerea unui statut extrem de favorabil al Crimeei şi cu mărirea forţelor armate în zonă. Din punct de vedere strategic, Federaţia Rusă nu va renunţa la Crimeea.

- Nu prea ia în seamă Vladimir Putin ce îi transmite preşedintele SUA, deci nu ştiu dacă l-ar interesa ce spun eu. Dar i-aş transmite două lucruri: 1 - Nu faceţi niciun joc în Republica Moldova şi 2 - Limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri