Sari la conținut

Traian Băsescu se aşteaptă să fie chemat la Parchet

Traian Băsescu a fost, marți, din nou, în vizită la sediul Partidului Mișcarea Populară. La ieșire, a fost întrebat de jurnaliști dacă de când și-a încheiat mandatul (la 21 decembrie 2014 - n.r.) a fost chemat la Parchet în cazul plângerii depuse de Gabriela Firea. 

„Deocamdată nu am fost chemat, probabil că voi fi”, a răspuns președintele. 

Senatorul PSD Gabriela Firea a fost audiată în ianuarie în dosarul în care îl acuză de şantaj pe fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Audierea vine după ce, la sfârşitul anului trecut, procurorii au redeschis ancheta în acest caz pentru că Traian Băsescu nu mai beneficiază de imunitatate. Avocatul senatoarei susţine că în acest dosar urmează să fie audiat şi fostul preşedinte al ţării.

Când încă era șef al statului, Traian Băsescu a declarat într-o conferință de presă, referindu-se la senatorul PSD: „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.

El a explicat că, atunci când naviga, ca și soțul senatorului Gabriela Firea, erau foarte mulți colegi de-ai lor „care nu stăteau 3 luni și jumătate și își căutau vapor să plece în cursă... de bine ce le era acasă”.

Ulterior, Traian Băsescu a a calificat drept „o recomandare absolut amicală” declarația sa.

Procurorii au redeschis acest dosar în 22 decembrie, adică la o zi după încetarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu. Astfel, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a hotărât prin ordonanţă a procurorului de caz reluarea anchetei. Aceasta fusese suspendată, întrucât Traian Băsescu beneficia de imunitate.

Audierile în cauză vor fi reluate, iar procurorii vor decide dacă vor începe urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu sau vor închide dosarul.

Gabriela Firea îl cheamă pe Traian Băsescu în instanţă