Traian Băsescu susţine integrarea europeană a Republicii Moldova

Data publicării:
basescu cotroceni aprilie 2013 presidency ro-3


Liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuc tocmai a semnat un controversat decret prin care pretinde că stabileşte frontiera cu Republica Moldova, prin care vrea să extindă teritoriul controlat de separatişti. Presa occidentală bănuieşte că în spatele acţiunilor de la Tiraspol se află ordinele conducerii de la Moscova. Şeful statului român a subliniat, la întîlnirea cu oficialul rus, că ţara noastră susţine cauza Chişinăului. 

Nu puteam să nu discutăm problema Transnistriei şi necesitatea de a avea o Republică Moldova întreagă şi cu deplina autonomie a guvernului de la Chişinău asupra întregului teritoriu”, a declarat Traian Băsescu.

Acum un deceniu, alte planuri ar fi avut însă Moscova în legătură cu regiunea separatistă, sau cel puţin aşa a declarat fostul preşedinte de la Chişinău, Vladimir Voronin, care ar fi negociat un statut de autonomie pentru Transnistria.

În 2003, împreună cu autoritățile ruse, ne-am apropiat destul de mult de soluționarea problemei transnistrene. Este vorba despre atribuirea statutului de republică autonomă pentru Transnistria, cu toate împuternicirile pe care le presupune acest statut, dar în componența Republicii Moldova”, a spus Vladmir Voronin.

Potrivit Deutsche Welle, prin acţiunile liderilor separatişti, Rusia ar pregăti de fapt blocarea semnării acordului de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană şi a acordului de liber schimb. Documentele urmează să fie parafate în noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri