Traian Băsescu: „Tipul de dialog între Washington și Moscova nu va duce nicăieri”

Data publicării:
traian basescu 5 cotroceni 8 oct-2

„Moscova și Washingtonul să-și asume în cel mai scurt timp declanșarea dialogului între puterea de la Kiev și separatiști”, a cerut șeful statului.

În acest context, şeful statului pune, pentru prima dată, în discuţie organizarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai din Ucraina: „Cred că s-a ajuns la un punct în care legitimitatea alegerilor din 25 mai pentru funcția de președinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării. Un președinte ales cu voturile din centru și din vest riscă să stimuleze ruperea Ucrainei”, a argumentat șeful statului.

El a menționat și posibilitatea trimiterii unei misiuni NATO de menținere a păcii în Ucraina, la care România și-ar putea aduce contribuția, dacă va fi validată de Consillul de Securitate al ONU: „România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate”.

Trebuie menționat însă că Rusia are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Declaraţiile preşedintelui:

"România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Din păcate în estul şi sudul Ucrainei, lucrurile se complică.

Acum sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.

Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului pe întreg teritoriul.

Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv. Credem că propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă este absolut necesară.

Cred că s-a ajuns la un punct la care legitimitatea alegerilor din 25 mai pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării. Constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington.

România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington nu va duce nicăieri. Ba, dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil.

Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între putere şi separatişti.

În caz contrar, riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple.

Aş vrea să comentez şi nişte afirmaţii ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară. Una din afirmatiile făcute la vizita la Craiova a fost aceea că ne paşte un război, dar care are şi părţi bune, că se dă de lucru la industria de apărare. Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri: România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă, niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul ieri.  

Conflictul nu are şanse să implice România. Nu există riscul ca România să fie antrenată într-un război, însă România poate fi foarte puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina şi instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe pentru propriile ei nevoi.

În Marea Neagră sunt distrugătoare şi fregate ale SUA, nave militare ale marinei franceze, s-au desfăşurat exerciţii comune ale flotei României şi Bulgariei cu nave militare ale SUA şi Franţei. Nu avem niciun motiv că aceste acţiuni nu sunt suficient de puternice pentru a descuraja continuarea agresiunilor Federaţiei Ruse în regiune.  

Este exclus ca România să fie atacată. Afirmaţia că ne paşte războiul nu are acoperire, iar cetăţenii României sunt în deplină siguranţă.  

România nu are planificată în niciun fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. Cred că ceea ce ar trebui să îl preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la declaraţii la fapte.

Dacă vrea să apere Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică, eu nu am mijloace, modalităţile sunt la Guvern.

Acestea sunt modalităţile prin care putem apăra Republica Moldova, altfel este demagogie.

Armata română este una dintre cele mai bine instruite armate din regiune, este mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care îşi înrolează pentru câteva luni tinerii de 18 ani. De 11 ani, armata română s-a călit în teatre de operaţiuni reale. Din acest punct de vedere puteţi sta liniştiţi".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri