Traian Băsescu: Turneul catastrofal în Asia al lui Victor Ponta, fără mandat, ar trebui să mă supere

Data publicării:
ponta basescu -Mediafax Foto-Ovidiu Micsik

„Turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii și al eficienței din Asia (al lui Victor Ponta - n.r.) ar trebui să mă supere. Te-ai dus în Azerbaidjan, am în traistă un combinat, vrei să-l cumperi. Te-ai dus în Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci în China, vrem să ne facem reactoare. Câtă minte trebuie să-ți lipsească să nu-ți dai seama că avem tehnologii diferite. China utilizează uraniu îmbogățit, iar România utilizează uraniu neîmbogățit. Prin absurd să spunem că Ponta a fost convingător, că de mâine năvălesc chinezii și fac reactoarele 3 și 4. suntem dependenți de importuri.", a declarat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, Victor Ponta a plecat în Asia fără mandat: "Sunt lucruri care nu trebuie tolerate doar pentru că avem un acord de cooperare instituțională. O vizită de prim-ministu sau de președinte se pregătește". 

Citiţi AICI principalele declaraţii ale preşedintelui

"Eu când m-am dus în China, principalul obiectiv a fost deficitul în relația comercială cu China. Ajunsesem la deficit comercial de 2,9 miliarde între noi și China. Noi exportam 300 milioane, ei 3,2 miliarde. A fost problema cea mai discutată, dar bine pregătită în avans de ambasadori, MAE. Azi am ajuns cu un deficit de 2,1 miliarde, s-a redus cu 800 milioane, Guvernul chinez a luat decizia să susțină importurile din România și pentru unele mărfuri acordă o subvenție importatorilor", a spus preşedintele.

„Ponta și-a luat Oltchimul în traistă și a zis că acoperă eșecul UE și al nostru pe Nabucco lansând tema Oltchim. Mai bine o trata altfel, pentru că lucrurile par neserioase. Te duci cu un combinat în traistă în Azerbaidjan, te duci în Kazahstan și spui V-am tăiat 360 de milioane din datorii, te duci în China spui Vrem reactoare de la voi și facem și parteneriat strategic. Consecvența e importantă în politică externă. România a putut părea puțin penibilă. Să te duci în Kazahstan după ce ai făcut escală în Azerbaidjan e ca și cum ai face escală la Beijing, apoi te duci la Tokyo”, a afirmat preşedintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri