Traian și Maria Băsescu, cetățeni ai Republicii Moldova

Data publicării:
traian si maria basescu

Președintele Nicoale Timofti a semnat decretul în acest sens, informația fiind confirmată pentru deschide.md de secretarul general al Președinției, Ion Păduraru.

Soții Băsescu au cerut oficial cetățenia moldovenească la 8 martie 2016, dar intenția și-o anunțaseră mai de mult.

Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român a fost examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special, precizează deschide.md.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova de la şeful statului moldovean, Nicolae Timofti, anunța și ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă în aprilie anul trecut. Întrebat câtă încărcătură simbolică ar avea informaţia că Băsescu va fi deţinătorul cetăţeniei Republicii Moldova, ambasadorul a declarat că la această întrebare ar trebui să răspundă „întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur, preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie”.  

Președintele moldovean Nicolae Timofti sublinia, în 2014, că Traian Băsescu ar putea primi oricând cetățenia moldovenească. „Având în vedere că dumneavoastră ați oferit multor cetățeni moldoveni cetățenia României, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetățenia Republicii Moldova. Vreau să vă mulțumesc și să vă doresc sănătate și succes”, a spus atunci Nicolae Timofti, potrivit Agerpres.

Au existat speculații că Traian Băsescu ar fi cerut cetățenia pentru că ar vrea să candideze la președinția Republicii Moldova, mai ales în condițiile în care șeful statului va fi ales de anul acesta de către populație, și nu de Parlament, cum era până acum. Legea spune însă clar că Traian Băsescu nu ar putea candida: „Pre­șe­din­tele este ales prin uni­ver­sal, egal, direct, secret și liber expri­mat. Pen­tru fun­cţia de Preşe­dinte al R.Moldova pot can­dida cetă­ţe­nii R. Mol­dova care au împli­nit vâr­sta de 40 de ani, au locuit sau locu­iesc pe teri­to­riul ei nu mai puţin de 10 ani şi cunosc limba de stat…”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri