Traseul politic al lui Victor Ponta

Data publicării:
psd congres

Jurist de profesie, Victor Ponta intră în politică în 2001, la îndemnul lui Adrian Năstase, care îl numeşte, în acelaşi an, şeful Corpului de Control al guvernului, funcţie pe care o va deţine până în 2004. Devine apoi ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională. Iar în 2008, în Guvernul condus de Emil Boc va ocupa funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. În mai 2012, odată cu căderea Guvernului Ungureanu, PSD ajunge la putere, iar Victor Ponta devine premier.

Actualul şef al PSD are şi o lungă carieră de parlamentar. Din 2004 a fost ales de trei ori deputat într-un colegiu din judeţul Gorj.

Cât priveşte parcursul în partidul care l-a propulsat în prima linie a politicii, Victor Ponta ajunge în 2003 preşedintele tinerilor social-democraţi, iar în februarie 2010 este ales preşedintele PSD.

Victor Ponta, membru al Guvernului

- 2001 - 2004 - şeful Corpului de Control al Guvernului

- 2004 - ministru delegat pentru controlul programelor europene

- 2008 - 2009 - ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul

Drumul lui Victor Ponta în PSD

- 2001 - se înscrie în PSD

- 2003 - 2006 - preşedinte TSD

- 2010 - prezent - preşedintele PSD

După ruperea USL, în luna februarie a acestui an, PSD rămâne fără candidat la prezidenţiale, în contextul în care Crin Antonescu era atunci candidatul Uniunii Social Liberale, deci şi al PSD.

Peste numai o lună apar informaţii neoficiale despre candidatura lui Victor Ponta la preşedinţie. Premierul a evitat însă un răspuns clar.

„Eu îmi doresc să rămân prim ministru aşa cum m-am angajat. De la noi din partid atât cât mă uit, domnul Geoană şi cu mine suntem cei care putem candida cu şanse”, spunea șeful Guvernului.

Victor Ponta a tot amânat anunţul – previzibil, de altfel - pe care nu l-a făcut decât după ce colegii lui din partid l-au rugat în nenumărate rânduri să candideze. Premierul a răspuns solicitării social-democraţilor abia la Congresul PSD de la finalul lunii iulie. „Sunt pregătit pentru cinci ani, pentru zece ani, în care să facem în România ce nu s-a mai făcut de mult timp. Pentru asta vă cer sprijinul”, le-a spus Victor Ponta delegaților.

Dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, Victor Ponta va fi cel mai tânăr șef al statului pe care l-a avut România de cât e republică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri