Trecerea a trei proprietăţi RA-APPS la MApN, SRI şi Episcopia Covasnei şi Harghitei, la votul final în Senat. Vila Covasna rămâne în lot

Data publicării:
vila covasna

Senatul dă marţi votul final asupra trecerii unor imobile RAAPPS în subordinea MApN. Decizia a fost luată chiar la finalul anului trecut, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Este vorba despre mai multe proprietăţi din toată ţara, printre care şi vila din Covasna în care preşedintele Traian Băsescu şi-a petrecut de mai multe ori sărbătorile şi concediile.

Vila Covasna

Vila Covasna, locuinţa preferată de vacanţă a preşedintelui, ar trece în administrarea Ministerului Apărării, Palatul Olăneşti va fi cedat Serviciului Român de Informaţii, iar complexul hotelier Bradul din Covasna ar fi transferat către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Transferurile au fost făcute la solicitarea celor trei instituţii, potrivit declaraţiei premierului Victor Ponta. Imobilele ar fi fost mutate de la RA-APPS pentru a nu fi vândute.

La Palatul Olăneşti, SRI va prelua inclusiv bunurile mobile care fac parte din patrimoniul cultural naţional, în timp ce personalul va fi transferat doar „pe bază de evaluare”.

Anul trecut, imediat după apariţia ordonanţei, Traian Băsescu a ales să petreacă la Predeal, cu toate că premierul a ţinut să precizeze că preşedintele poate folosi în continuare această vilă, cu acordul Ministerului Apărării.

Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial chiar în şedinţa din 24 decembrie, iar executivul justifica atunci că este vorba de „elemente care constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”. Neadoptarea măsurilor propuse ar genera „efecte negative, concretizate în neîndeplinirea rolului şi funcţiilor unor instituţii de bază ale statului”.

Senatul este prima cameră legislativă sesizată în acest caz, urmând ca iniţiativa să meargă mai departe la Camera Deputaţilor. Citiţi aici expunerea de motive, amendamentele Comisiei senatoriale de Apărare, ordine publică şi siguranţă Naţională şi textul original al Ordonanţei de Urgenţă.

Potrivit OUG publicate în Monitorul Oficial, Vila Covasna este o clădire cu subsol, parter şi etaj situată în oraşul Covasna, str. Zânelor numărul 10, cu o suprafaţă construită de 1274 metri pătraţi şi un teren de 17.107 mp.

Complexul Palat Olăneşti, situat în Olăneşti, Aleea Salcâmilor nr 2, judeţul Vâlcea, este compus din „corp vechi şi corp nou, cabană, helioport, parc şi terenul aferent în suprafaţă de 107.687,21 mp”.

Complexul Hotelier Bradul din Covasna este compus din „clădire anexă, bucătărie, restaurant, terasă, corpuri de cazare, mofetă, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat şi păşune, în suprafaţă totală de 22.763 mp” şi „casă izvor apă minerală, suprafaţă 35 mp”.

Argumentele permutărilor oferite în OUG:

- Cerinţe specifice ale activităţilor de reprezentare şi protocol desfăşurate de MApN, în condiţiile intensificării relaţiilor dintre minister şi structurile din cadrul NATO.

- Imperativul sprijinirii activităţii Bisericii Ortodoxe Române, instituţie fundamentală a statului român, cu un rol esenţial în apărarea identităţii naţionale.

- Asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice ale SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri