Trei asociații solicită premierului înlocuirea şefei interimare a ANPC, abia numită. Ar fi cheltuit banii instituției în folos personal

Data actualizării: Data publicării:
mihaela irina ionescu

Mai multe asociaţii implicate în susţinerea drepturilor şi intereselor consumatorilor din România solicită premierului Ludovic Orban înlocuirea Mihaelei Irina Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), argumentând că o persoană care a folosit banii publici ai instituţiei în scop personal nu ar mai trebui să ocupe o funcţie publică, potrivit Agerpres.

"Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS) şi Asociaţia CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor în calitate de asociaţii active şi profund implicate în susţinerea drepturilor şi intereselor consumatorilor din România, vă solicită să dispuneţi neîntârziat înlocuirea dnei Mihaela Irina Ionescu de la conducerea interimară a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Considerăm că o persoană care a folosit banii publici ai instituţiei în scop personal, aşa cum reiese dintr-un raport de audit financiar al Curţii de Conturi făcut public în presă de curând, nu ar mai trebui să ocupe nicio zi respectiva funcţie publică, darămite să fie numită la conducerea acesteia, fie şi interimar", se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului de către reprezentanţii asociaţiilor menţionate.

Ei mai cer premierului ca înainte de a nominaliza pe cineva pentru postul de preşedinte al ANPC să se consultate cu reprezentanţii societăţii civile care susţin drepturile şi interesele consumatorilor din România.

"Vă solicităm ca înainte de a nominaliza pe cineva pentru postul de Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care în opinia noastră ar trebui în mod obligatoriu să fie o persoană care deţine o vastă experienţă în materia Protecţiei Consumatorilor, să vă consultaţi cu reprezentanţii societăţii civile care susţin drepturile şi interesele consumatorilor din România. Am apreciat deschiderea dumneavoastră de a vă întâlni cu principalii stakeholderi, pentru a le afla punctele de vedere la preluarea guvernării şi pentru a vedea care sunt priorităţile lor în perioada următoare. În calitate de stakeholder important în societate, vă solicităm să aveţi o întâlnire şi cu asociaţiile de consumatori, care reprezintă exact acea parte a societăţii pe care s-a bazat şi se bazează în continuare creşterea economică a României - consumatorii", se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.

Horia-Miron Constantinescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Conform deciziei, până la numirea conducătorului instituţiei în condiţiile legii, secretarul general al ANPC, Mihaela Irina Ionescu, va exercita atribuţiile preşedintelui Autorităţii.

Șefa de la Protecția Consumatorilor ar fi cheltuit ilegal 18.000 euro pe excursii și tone de motorină

Newsweek România a scris pe larg despre controversatul secretar general al ANPC, Mihaela Ionescu, care a cheltuit ilegal echivalentul a 18.000 euro din banii instituției pe care o „patronează” în prezent.

Cea mai mare sumă, adică în jur de 10.000 euro, a fost cheltuită de Mihaela Ionescu pentru o vizită în Singapore, acolo unde susține că a făcut un curs pentru înați funcționari publici. Conform unui raport de audit financiar al Curții de Conturi, cheltuirea banilor s-a făcut „fără bază legală, generată de deplasarea secretarului general al ANPC în Singapore, în vederea efectuării unui curs care nu corespunde priorităților în domeniul organizării și derulării programelor de formare destinate înalților funcționari publici”.

Pe lângă excursia din Singapore, Mihaela Ionescu s-a plimbat și prin țară. De exemplu, a făcut decontări pentru deplasări interne fără să prezinte documente care să justifice efectuarea deplasărilor, mai scrie Newsweek România.

Curtea de Conturi a constatat că Ionescu a folosit necorespunzător nu mai puțin de 336 de Bonuri Valorice pentru Carburant Auto în valoare de 16.800 lei (pentru auto B 717 WPC) și alte 32 de bonuri valorice în cuantum de 1.600 lei (pentru auto B 77 WPP), în perioada noiembrie - decembrie 2016. Valoarea cumulată a bonurilor este de 18.400 lei. La un calcul simplu, rezultă că de acești bani a achiziționat nu mai puțin 3.066 litri de motorină, adică puțin peste trei tone. În doar două luni.

Mihaela Irina Ionescu este fosta soție a lui Cazimir Ionescu, unul dintre cei mai controversați membri ai Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și inculpat în dosarul „Mineriadei“. Și el primește lunar 3.000 de lei de la stat pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, deși are o vilă în Snagov.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri