Femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidaţi la alegerile locale

Data actualizării: Data publicării:
firea cioalcu si mai multe femei
Un proiect de lege care prevede că pe liste la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat trebuie să fie și femei în proporție de 30% a fost depus la Parlament. FOTO: Facebook Gabriela Firea

Un proiect de lege care prevede că pe liste la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat trebuie să fie și femei în proporție de 30% a fost depus la Parlament, anunță ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă marţi că a depus în Parlament, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, un proiect de lege privind obligaţia de a asigura 30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat. Ea precizează că, prin acest proiect, doreşte să modifice unele percepţii care sunt îngrijorătoare, şi anume că ”6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii”.

”30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat! Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult. Avem nenumărate exemple de femei de succes în afaceri, politică sau administraţie, este momentul ca egalitatea de şanse să nu rămână doar o vorbă în discursuri motivaţionale, ci o regulă clară şi corectă, de secol 21”, spune Firea. 

”Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Aşadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor.  Ne-am consultat pe acest subiect şi am colaborat cu multe organizaţii şi asociaţii care militează şi susţin drepturile doamnelor. Ne-am sfătuit îndeaproape cu membrele CONAF - Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, condusă de Cristina Chiriac”, arată Firea. 

Potrivit ministrului, ”sunt modificări importante pentru statutul femeilor din societatea noastră”.

”Doar aşa putem să modificăm unele percepţii care sunt îngrijorătoare. De exemplu, 6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii. Desigur că sunt roluri extrem de onorante pentru doamne, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent şi de familie şi să aibă şi o carieră de succes!  Aceste date sunt oficiale, cuprinse în proiectul „România Durabilă” din Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri