Tu ce vrei de la România? | Educaţie dincolo de simpla memorare

Data actualizării: Data publicării:
mariana si al ei 3110

Una dintre problemele pe care tot mai multă lume le reclamă când e vorba de învăţământul românesc este cantitatea uriaşă de informaţii pe care elevii trebuie să o ţină minte. Şi accentul este pus pe memorare, nu pe înţelegere. Iar problema este şi mai mare atunci când există un alt sistem, pentru comparaţie. Două sisteme de educaţie, cel românesc şi cel britanic, văzute din interior de Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford University.

Corneliu Bjola, profesor la Oxford University: Una dintre trăsăturile clare în cadrul sistemului britanic de învăţământ este accentul puternic pus pe partea analitică. Asta e o chestie pe care am remarcat-o de la bun început când am plecat, cu studiile pe care le făcusem în România. Este faptul că, vorbind comparativ cu sistemul educaţional românesc unde se pune foarte mult accentul pe memorizare, sau cel puţin aşa era în momentul în care am plecat, aici se pune pe capacitatea analitică. Adică nu numai că stăpâneşti chiar cunoştinţele necesare în domeniul respectiv, dar trebuie să faci nişte legături care să permită nişte concluzii analitice la ceea ce gândeşti, cum gândeşti şi ce fel de aplicaţii interesante poate să aibă. Accentul foarte mult pus pe deprinderea de capacităţi analitice. Deci nu este vorba să repeţi, nu e vorba să memorizezi anumite cunoştinţe, dar ce faci cu ele şi cum le foloseşti, cum gândeşti, e vorba de o analiză critică, modul în care aceste informaţii pe care le absorbi cum pot fi legate cu domeniul tău de priorităţile care sunt în momentul respectiv. Domeniul meu: predau relaţii internaţionale în mod deosebit cu accent pe diplomaţie, studii diplomatice şi cam astea sunt aşteptările mele întotdeauna de la studenţii cărora le predau.

Lasă un comentariu pe pagina de Facebook a Jurnalului de seară sau trimite-l pe adresa de mail redacţie@digi24.ro. Sau înregistrează-ţi părerea, cel mult un minut, şi trimite-o pe WhatsApp la numărul 0771 100 304, cu menţiunea „Pentru Jurnalul de Seară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri