Tu ce vrei să schimbi în România? Carmen Firan: În România lipsește strategia pe termen lung

Data publicării:
carmen firan

În general, cam ştim cum am vrea să fie România. Ce ne-au răspuns telespectatorii Digi24? Am vrea să avem drumuri bune, să nu stăm la cozi, la ghişee, să avem lideri responsabili, eficienţi şi, dacă se poate, cu viziune. Şi, deloc în ultimul rând, să nu uite că ei sunt în slujba oamenilor, şi nu invers. Că au primit de la cetăţeni ceva extrem de important: voturile lor. Adică încrederea lor! Cum ajungem acolo? Ce ar trebui schimbat pentru ca toate acestea să se întâmple? Un plan bine făcut şi pe termen lung ar răspunde cu succes la întrebarea „Cum ar trebui să arate România în 20 sau în 30 de ani?”. În lume, există strategii pe termen lung, care înseamnă viziune, coerenţă şi predictibilitate. Carmen Firan din New York crede că ar fi un model pe care România ar putea să îl urmeze.

Carmen Firan este autoarea a peste 20 de cărți de literatură, iar din 2002 trăiește în New York.

Ştim cu toţii că există probleme mari şi în sănătate. Soţul meu e medic, venim în România avem prieteni medici, în fiecare an venim în România. Sunt oarecum la curent cu problemele sistemului medical sau de învăţământ, tatăl meu este profesor. Ştiu, avem familii, avem prieteni în România şi toate aceste instituţii categoric trebuie îmbunătăţite, categoric e nevoie de reforme peste tot, dar ele trebuie făcute de pe platforma unei bune înţelegeri nu populiste, ci una a eficienţei.

Cred că ce lipseşte în România este strategia cu bătaie lungă, nu neapărat ce se întâmplă în anul în care noi suntem la guvernare sau peste patru ani sau în aceşti patru ani cât o să fim, ci cred că ar trebui un plan al României care să arate cum va trebui, cum ar trebui să arate România să zicem în 20 sau în 30 de ani.

Ştiţi, când mergi la o terapie şi când eşti în depresie, terapistul te întreabă aşa: Cum te vezi dumneata în 20 de ani de acum? Chiar şi când mergi la un interviu în America esti întrebat acelaşi lucru: Unde te vezi? Cine te vezi? Cum te vezi în 20 de ani sau în 30 de ani de acum? Cred că asta e problema pe care trebuie să şi-o pună România şi politicienii români. Eu am văzut schimbări mult în bine în România”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri