Tu ce vrei să schimbi în România? Corneliu Bjola: Diaspora are așteptări de la noul guvern

Data actualizării: Data publicării:
corneliu bjola

Problemele de care ne lovim noi, în ţară, sunt aceleaşi care au făcut, ca milioane de români să emigreze. Cu unii dintre ei am vorbit, în ultimele săptămâni şi i-am întrebat dacă s-a schimbat ceva, în ultimii ani, încât măcar 10 la sută dintre ei să îşi dorească să se întoarcă acasă. Ne gândim şi la diaspora pentru că astăzi aleg şi românii stabiliţi în străinătate. Ce îşi doresc ei? Ce aşteptări au? Am pus aceste întrebări în Marea Britanie. Sunt mulţi români acolo şi toţi aşteaptă să vadă viaţa după Brexit. Şi să vadă cum se vor implica liderii de la Bucureşti în susţinerea intereselor emigranţilor români. Corneliu Bjola, profesor la Universitatea Oxford vorbeşte despre aşteptările diasporei.

Corneliu Bjola este profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford și doctor în Ştiinţe Politice, University of Toronto.

„Sunt nişte aşteptări din partea diasporei faţă de guvernul din România, indiferent de ce culoare şi indiferent de cine va veni după alegerile parlamentare din decembrie. Câteva priorităţi pentru cei din Anglia o să fie, de exemplu, problema şi guvernul încearcă să rezolve şi preşedinţia încearcă să se angajeze în această direcţie situaţia românilor din Anglia mai ales după Brexit, la sfârşitul negocierilor, ce fel de drepturi, cum aceste drepturi de reşedinţă vor fi protejate. A fost puţină anxietate în Anglia din acest motiv nu numai pentru rezidenţii români, dar şi pentru rezidenţii europeni, cei 3 milioane poate de rezidenţi europeni care trăiesc în Anglia. Şi din punctul nostru de vedere e o aşteptare de la Guvernul român ca să fie această situaţie luată în considerare.

Diaspora nu vrea să fie cooptată de un partid sau altul, vrea să aibă o anumită autonomie, nu vrea să fie prea mult controlată, să spunem aşa, şi atunci ideea de parteneriat înseamnă două părţi egale care încearcă să se susţină una pe alta şi să lucreze împreună”, afirmă Corneliu Bjola.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri