Tudorel Toader: Eu încă fac parte dintr-un guvern

Data actualizării: Data publicării:
170227_TUDOREL_TOADER_MJ_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Tudorel Toader își îndeplinește atribuțiile de ministru până în ultima clipă, a spus-o chiar el astăzi dimineață. Totodată, ministrul Justiției a criticat evaluarea făcută de șefii PSD și a precizat că nu face parte din nicio tabără.

Un guvern, indiferent de ce etapă funcționează, are două componente, se sprijină pe doi piloni. Un pilon politic, sprijinul alianței majoritare, și un pilon juridic, pe care îl conferă Parlamentul. Eu încă fac parte dintr-un guvern. Un guvern care am văzut că ieri a pierdut suportul politic, dar care are suportul juridic. Când se retrage sprijinul politic se retrage implicit sprijinul politic pentru fiecare membru al guvernului, chiar dacă e membru de partid sau independent. Sigur, voi respecta deciziile care vor fi luate pe cele două componente, politică și juridică”, a declarat Tudorel Toader, joi dimineață.

Întrebat dacă mai face parte din cabinet, el a răspuns: „Eu mă duc la ora 9:00, avem o dezbatere pe proiectul de lege privind modificarea cetățeniei. La orele 12:00 particip la secția de judecători a CSM, așadar îmi îndeplinesc obligațiile până în ultimul moment și vă mulțumesc.”

Tudorel Toader a mai spus că nu alege taberele.

Tabere? Eu sunt ministrul justiției, astăzi, încă, nu fac parte din nicio tabără. Nu uitați că eu sunt ministru independent. Eu am optat pentru o atitudine de rezervă”, a precizat el.

Ministrul a vorbit și despre evaluarea făcută de șefii PSD privind programul de guvernare pe justiție.

Toată lumea vorbește de legile justiției și oarecum evocă o anumită întârziere. Consultați programul de guvernare, legile justiției sunt planificate pentru finalul lunii iunie. Eu le am pregătite, dar agenda are alte priorități. Am văzut în evaluare că au trecut patru luni și nu am realizat cartierul justiției. El este un proiect extrem de generos, sunt 11 hectare de teren. Sunt niște proprietăți private care probabil ar trebui expropriate, trebuie studiu de fezabilitate. Cine-l va realiza va face o mare operă pentru justiție”, a spus Toader.

Întrebat de unul dintre reporteri dacă își mai reproșează ceva, el a răspuns: „Ce am spus acum mi-am reproșat? Raportați-vă la programul de guvernare.”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după Comitetul Executiv al PSD, că a luat act de anunţul primului-ministru că îşi va prezenta demisia şi că toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile. De fapt, pe parcursul conferinţei de presă, el a avut declaraţii contradictorii legate de demisia premierului Sorin Grindeanu, spunând, după ce a anunţat că a luat act de demisia acestuia, că a înţeles că Grindeanu va demisiona pe Facebook.

De asemenea, liderul PSD a spus că premierul a anunţat că va demisiona cu condiţia ca preşedintele Iohannis să anunţe că premierul va fi de la PSD. S-a decis şi că orice membru PSD care intră într-un Guvern care nu mai are susţinerea partidului îşi pierde calitatea de membru, a mai spus el, precizând că joi va discuta cu colegii de la ALDE, pentru a stabili o propunere pentru funcţia de prim-ministru. El a mai spus că liderii coaliţiei vor trimite în această seară sau joi dimineaţă o adresă oficială prin care îl informează pe preşedintele Klaus Iohannis privind decizia legată de retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri