Tudose către Cuc: „Nu mai am pic de încredere în ce-mi spuneți”

Data actualizării: Data publicării:
mihai tudose_GUVERN_SEDINTA_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, a fost criticat, din nou, de premierul Mihai Tudose, în debutul ședinței de Guvern de vineri. De data aceasta, șeful Executivului s-a arătat nemulțumit de pierderile de la Tarom, CFR Marfă și CFR Călători, dar și de faptul că oamenii desemnați să verifice stadiul lucrărilor pe diferite porțiuni de autostradă nu s-au deplasat la locurile indicate.

mihai tudose_GUVERN_SEDINTA_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Dialogul acid dintre premierul Tudose și ministrul Cuc s-a soldat cu două concluzii. Prima ar fi că șeful Executivului nu mai are încredere în declarațiile ministrului Transporturilor, a doua ar fi că discuția va continua și în privat, fiind posibil să fie chemat și managerul Tarom.

Redăm dialogul din debutul ședinței de Guvern:

„Tudose: Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-ați prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom. Și mi-ați spus că vă asumați, că aveți încredere în el și că știe ce are de făcut. Așa este?

Cuc: Da, domnule prim-ministru.

Tudose: Mulțumesc. Păi, eu să înțeleg că aveți încredere în el și că împreună formați o echipă, vă asumați ce e acolo? 104 milioane pierdere pe șase luni? CFR Marfă pierdere, CFR Călători pierdere. Înțeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeți în direcția care trebuie.

Cuc: Bun...

Tudose: Nu știu ce vedeți bun în asta.

Cuc: Nu... Vroiam să vă răspund la...

Tudose: Dumneavoastră știți că cei care au fost desemnați de dumneavoastră, în urma discuției de acum două luni la minister, ca responsabili din partea ministerului pe diverse tronsoane de autostrăzi, să se ducă acolo nu a fost niciunul?

Cuc: Domnul prim-ministru, eu...

Tudose: Vă spun eu.

Cuc: Eu personal m-am deplasat pe șantier...

Tudose: Nu, nu vorbesc de dumneavoastră. Dumneavoastră ați fost. Dar, nu ați fost pe toate. Dar, trebuia ca niște oameni din minister să se ducă pe-acolo. Nu a fost niciunul.

Cuc: O să analizez situația și o să iau măsurile care se impun. Eu discut cu directorul de la CNAIR și dânsul m-a informat că în permanență s-a aflat un reprezentant fie de la DRDP...

Tudose: V-a informat prost. Că noi am verificat acolo dacă a fost cineva. Nu a fost nimeni. În ultima săptămână, cu asta s-au ocupat niște oameni din clădirea asta și au constatat că nu a fost nimeni, nicăieri, niciodată. Înțeleg că e cald, că-s vacanțe...

(...)

Cuc: Referitor la Tarom, dacă îmi dați voie o secundă, aș vrea să fac următoarele mențiuni. Pierderile de la Tarom sunt cele pe care le-ați amintit, dar trebuie să ținem cont de următorul fapt: Tarom a operat până în luna iunie cu două aeronave în minus, ceea ce a redus capacitatea de zbor și, totodată, în urma unor decizii comerciale care au fost luate în 2016, anumite rute au fost anulate, rute care în momentul de față se reiau (se aude oftatul premierului – n.r.). Au avut și diverse probleme tehnice la aeronave (...). Nu se vor opri lucrurile aici (...). Va urma o serie de evaluări ale personalului de la Tarom și, bineînțeles, disponibilizările care se impun în perioada următoare.

Tudose (oftând iar): Domnule, dați-mi voie să nu vă cred. Nu mai am pic de încredere în ce-mi spuneți pe tema asta. (...) Mulțumesc. Vom avea și o altă discuție, personală, pe tema asta, poate și cu domnii manageri de acolo. El (managerul Tarom - n.r.) și-a luat leafa în fiecare lună, nu? Și-a luat-o, nu? Am înțeles. Și noi, toți aștia din sală trebuie să plătim 104 milioane pierderea de la Tarom... Pe leafa lui. E în regulă.”

În ședința de Guvern din 27 iulie, premierul Tudose l-a întrebat ironic pe ministrul Transporturilor cât mai durează exproprierile pentru Autostrada București-Ploiești. „La două săptămâni expropriem două coteţe pe Bucureşti-Ploieşti. Mai aveţi ? Le puteţi strânge pe toate odată ca să terminăm?”, i-a spus Tudose lui Cuc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri