Tudose explică declarațiile privind „fluturarea lângă steag”

Data actualizării: Data publicării:
tudose

Premierul Mihai Tudose a dorit să nuanțeze, la intrarea la ședința Comitetului Executiv al PSD, declarațiile făcute săptămâna trecută cu privire la autonomia dorită de formațiunile maghiare UDMR, PPMT și PCM. Șeful Executivului a precizat că s-a referit la mandate și nu la persoane care să fie spânzurate.

„Vreau să nuanțez o declarație pe care am făcut-o miercuri, care a fost greșit înțeleasă. Îmi mențin foarte, foarte clar poziția, ca român, că nu este negociabilă, sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României. Nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăți din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autoritățile statului care trebuie să aplice legea. Mandatele lor flutură lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu de spânzurat pe nu știu cine”, a precizat Mihai Tudose.

Miercurea trecută, într-o emisiune tv, premierul a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Preşedinte executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a postat, joia trecută, un mesaj pe Facebook în care aprecia că declaraţiile premierului Mihai Tudose referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc sunt „profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa”.

„Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public”, se arăta în mesaj.

Ulterior, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la RFI, că premierul trebuie să îşi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc. „Absolut inacceptabile. „Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen. 

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria după declarația făcută de premierul Mihai Tudose cu privire la Ținutul Secuiesc și autonomie, iar două partide din Ungaria i-au cerut demisia prim-ministrului român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri