Turcan: Trebuie clarificat dacă judecătorul-raportor va candida pentru PSD

Data actualizării: Data publicării:
raluca_turcan_fb

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan spune, referitor la decizia luată de Curtea Constituțională cu privire la alcătuirea completelor de 5 judecători, că înainte de toate ar trebui lămurit dacă este adevărată informația potrivit căreia judecătorul-raportor va candida pe lista PSD la alegerile europarlamentare din 2019.

raluca_turcan_fb
Sursă foto: Facebook

„Situația e complicată. Avem instituții ale statului care acționează exclusiv la comanda și în folosul liderului absolut Liviu Dragnea. Mă refer aici la Parlament, Guvern, ministere. Mai multe comentarii voi face după ce va fi prezentată argumentația CCR și calea de urmat indicată. Dar cred că mai trebuie clarificată o informație care circulă în mediul politic, și anume că judecătorul raportor al acestei spețe, de conflict constituțional între Parlament și Guvern, va fi candidat pentru PSD la europarlamentare”, a declarat Raluca Turcan pentru G4media.ro.

Aceeași sursă arată că judecător raportor pentru sesizarea depusă de Guvernul Dăncilă a fost Simona-Maya Teodoroiu. Ea a fost numită la CCR în februarie 2014, la propunerea PSD, pe restul de mandat lăsat liber de fostul judecător Toni Greblă, trimis la acea vreme în judecată de DNA pentru acuzații de corupție.

Cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au admis, miercuri, sesizarea Guvernului Dăncilă și au constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători. Prin urmare, după publicarea motivării deciziei, completele vor trebui refăcute.

Curtea a anunţat că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”.

Potrivit comunicatului CCR, „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri