Sari la conținut

UDMR, la guvernare. Ce drepturi primesc maghiarii

Guvernul a introdus în programul de guvernare prevederi ale acordului semnat cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Potrivit documentului, Cabinetul Ponta III se angajează să asigure minorităţilor dreptul de a arbora steaguri secuieşti pe instituţii publice.

În plan parlamentar, noua majoritate îşi propune să adopte Statutul minorităţilor, blocat de mai mulţi ani de către Legislativ.

De asemenea, Televiziunea şi Radioul public trebuie să aibă mai multe programe în limbile minorităţilor.

Modificări au intervenit şi în ceea ce priveşte politica externă. Executivul se angajează să întărească parteneriatul cu Ungaria, inclusiv prin noi şedinţe comune cu guvernul de la Budapesta.

Victor Ponta şi-a luat mai multe angajamente şi în ceea ce priveşte educaţia. Documentul menţionează creşterea capacităţii de cuprindere a învăţământului în limba maternă şi elaborarea de manuale în limbile minorităţilor. Chiar dacă Programul nu aminteşte deloc de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, unde maghiarii doreau o facultate cu predare în limba maghiară, notează posibilitatea înfiinţării unei universităţi regionale.

Prin noul program de guvernare, Cabinetul Ponta III se angajează să continue procesul de descentralizare şi să rezolve problema moştenirii Emanoil Gojdu - un patrimoniu evaluat la aproximativ un miliard de dolari.