UDMR nu e de acord  cu adoptarea Legii de înfiinţare a regiunilor prin angajarea răspunderii guvernului

Data publicării:
kelemen h RESIZE -Mediafax Foto-Raul Stef

 

"Nu suntem de acord, pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară. Nu vorbim aici de legea privind proprietăţile confiscate, care vizează un segment din societate, ci de legea privind înfiinţarea regiunilor, unde fiecare om este vizat. Din acest punct de vedere cred că nu ai voie nici legal, nici moral să eviţi dezbaterea parlamentară. Nu am susţinut această modalitate nici în 2011, când PDL a încercat să facă această formă de adoptare a legii, nu o vom susţine nici acum. Din punctul nostru de vedere, ar fi cea mai mare greşeală a actualei coaliţii o asumare pe reorganizarea regiunilor", a spus Kelemen Hunor

Potrivit acestuia, UDMR susţine organizarea unui referendum înainte de dezbaterea în Parlament a Legii de înfiinţare a regiunilor, iar oamenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord ca judeţul din care fac parte să aparţină unei regiuni.

Preşedintele UDMR a adăugat că există şi angajamente asumate de Guvern - Charta autonomiei locale şi regionale şi Convenţia cadru privind protecţia minorităţilor etnice - unde apar articole referitoare la necesitatea organizării unui referendum.

Întrebat dacă ar exista suficient timp până la sfârşitul anului şi pentru organizarea unui referendum legat de regiuni, liderul UDMR a răspuns că ar fi timp, dacă autorităţile se organizează şi dacă au voinţa de a face lucrurile aşa cum trebuie.

"Dacă nu, atunci poţi să tragi de timp şi, în ultima clipă, să spui că nu mai avem vreme să facem nimic şi trebuie să facem prin OUG, prin asumare, prin nu ştiu ce altă modalitate decât o dezbatere. Dacă asta e dorinţa, sigur, se poate ajunge într-o situaţie când spui că se apropie anul 2014 şi nu mai contează. Un lucru trebuie să mai spunem răspicat, dacă acum facem, cumva, o greşeală, dacă introducem regiuni administrative fără să facem o consultare, fără să facem o dezbatere, fără să fie gândită foarte bine, stricăm şi mai tare ce s-a stricat la sfârşitul anilor '90 prin aceste regiuni de dezvoltare care au demonstrat că nici în perioada de pre-aderare, nici post-aderare nu au reuşit să aducă o dezvoltare corectă şi armonioasă între judeţe şi între regiuni", a adăugat Kelemen.

Hunor: Mai întâi trebuie amendată Constituţia

Acesta a mai declarat că, până la regionalizare şi regiuni administrative, mai trebuie trecut "un hop important", respectiv amendarea Constituţiei şi referendumul prin care se aprobă amendarea Constituţiei pentru că, în acest moment, în Legea fundamentală nu figurează posibilitatea de a înfiinţa alte unităţi administrativ teritoriale decât judeţele.

Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a spus că modul în care vor arăta viitoarele regiuni va fi finalizat în vara acestui an, după care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, după modificarea Constituţiei, Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri