UDMR, proiect de lege pentru declararea zilei de 15 sărbătoare a comunității maghiare din România

Data publicării:
kelemen hunor - fb (1)

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România solicită printr-un proiect de lege ca ziua de 15 martie să fie declarată sărbătoare a comunității maghiare din România, urmând să se acorde angajaților maghiari o zi liberă, pentru a participa la manifestări, dar și să se poată organiza evenimente finanțate din bugetele locale, în localitățile în care trăiesc persoane aparținând acestei comunități.

kelemen hunor - fb 1

Într-un comunicat remis Agerpres de către Biroul de Presă al UDMR se arată că, potrivit proiectului de act normativ, semnat de senatorii și deputații UDMR, angajatorii ar urma să acorde o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparținând comunității maghiare, pentru participarea la manifestările dedicate comemorării zilei de 15 martie.

În document se mai solicită ca „în localitățile unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale și județene, instituțiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării acestora să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităților publice locale și județene și instituțiilor publice”.

Proiectul de lege mai prevede ca, în 15 martie, posturile publice de radio și televiziune să transmită evenimentele comemorative, în cadrul unor emisiuni speciale.

Ziua de 15 martie este, pentru maghiarii din România, un simbol al drepturilor și libertăților comunității. Tocmai din acest motiv ne dorim ca statul român să recunoască prin lege această zi ca sărbătoare oficială a comunității maghiare din România”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, citat în comunicatul menționat, după ce reprezentanții Uniunii au depus, miercuri, proiectul de lege la Senat.

Președintele Uniunii a mai arătat că, în anul 2017, sărbătoarea revoluției pașoptiste reprezintă pentru maghiarii din România un moment important în lupta pentru drepturile și libertățile comunității.

Unde nu există stat de drept, nu există nici libertate. Comunitatea ai cărei lideri sunt înlăturați, iar ale cărei școli sunt supuse campaniilor de denigrare, nu se poate considera liberă. Acea comunitate care este privată de drepturile sale, mai devreme sau mai târziu ajunge la limita răbdării și va lupta. La fel trebuie să acționăm și noi. Dacă ne lăsăm descurajați, ne vor distruge. Trebuie să milităm pentru țelurile noastre, să ne susținem reciproc, să ne apărăm drepturile și libertățile noastre, a subliniat Kelemen Hunor, în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, liderul UDMR și-a exprimat convingerea că obiectivele comunității maghiare sunt aceleași și în prezent, dar s-au schimbat împrejurările și natura obstacolelor.

UDMR trebuie să își adapteze permanent instrumentele și aspirațiile noilor condiții”, se mai arată în documentul citat.

Biroul de Presă al Uniunii a precizat că proiectul de lege a fost depus întâi în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, iar după avizul comisiilor de specialitate va fi dezbătut în plen. După votul din Senat, proiectul de act normativ va ajunge în Camera Deputaților, unde, după dezbaterea în comisiile de specialitate, plenul Camerei, în calitate de for decizional, va acorda votul final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri