Deciziile Coaliției PSD-ALDE pe tema pensiilor și a salarizării

Data actualizării: Data publicării:
dragnea tariceanu_George Calin inquam_ sedinta PSD-ALDE-4507
Foto: Inquam Photos / George Călin

Legislația privind pensiile speciale va fi modificată astfel încât acestea să nu poată fi mai mari decât salariile în plată. Liderii PSD și ALDE dau, însă, asigurări, că nicio pensie specială nu va scădea, fără a oferi detalii suplimentare despre cum va reuși Guvernul Tudose să atingă cele două obiective. Cât privește legea salarizării, la doar o lună de la intrarea ei în vigoare Executivul o va modifica, printr-o ordonanță de urgență.

dragnea tariceanu_George Calin inquam_ sedinta PSD-ALDE-4507
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat necesitatea corectării legislației privind pensiile speciale, la finalul întâlnirii Coaliției PSD-ALDE.

„Astăzi, legea așa cum funcționează introduce o distorsiune majoră în sistemul de pensie și o anomalie. Adică, pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are angajatul respectiv. Nu există nicăieri, din ce știm noi, un astfel de sistem în funcțiune, care să fie sustenabil. Prin urmare, trebuie făcută o corecție și principiul pe care prim-ministrul ni l-a prezentat este acela că, evident, pensia să nu poată, sub nicio formă, să depășească salariul”, a spus Tăriceanu.

Președintele ALDE a precizat că „nu se micșorează nicio pensie din cele care sunt în momentul de față”.

Rezolvarea acestei probleme este considerată urgentă de liderii Coaliției PSD-ALDE pentru că „altfel, impactul pe bugetul de asigurări sociale, pe anul viitor, va fi unul care nu va putea fi susținut”.

Liderii PSD și ALDE nu au oferit, însă, detalii suplimentare despre cum va face Executivul „corecția” la pensiile speciale. „Noi nu le-am cerut să vină cu proiectul de ordonanță astăzi, pentru că este o decizie a Guvernului. Am discutat doar despre aceste principii, ne-au prezentat mai multe variante posibile”, a precizat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă pensiile speciale vor fi plafonate la 65% din media ultimelor 12 salarii, așa cum reiese dintr-un proiect de ordonanță de urgență prezentat luni de o publicație, Dragnea a refuzat să spună: „Nu am discutat cifre, i-am rugat să nu discutăm cifre. Doamna Olguța, doamna Vasilescu mi-a spus că nu e un draft pe care s-a lucrat”.

La insistențele jurnaliștilor, care doreau mai multe detalii despre limitarea pensiilor speciale fără ca acestea să fie micșorate, Dragnea a spus: „Putem face această discuție, nu aici. Și noi și dumneavoastră să ne dăm cu părerea după ce va apare un act normativ. Deocamdată, actul normativ de la Guvern în mod oficial nu a apărut”.

Șeful PSD a mai spus că, la reluarea activității Parlamentului, coaliția va modifica și Statutul senatorilor și deputaților astfel încât să fie plafonate pensiile speciale ale aleșilor.

Cât despre Legea salarizării unitare, adoptată de Parlament în sesiunea februarie-iunie și intrată în vigoare de la 1 iulie, aceasta va fi modificată.

„Doamna ministru a Muncii ne-a informat că, împreună cu Ministerul de Interne, se lucrează la o modificare a Legii salarizării. Va urma, cel mai probabil, o majorare de 10% a salariilor din MAI”, a spus Tăriceanu.

În urma acestei modificări, angajații MAI ar urma să aibă, pentru funcții echivalente, aceleași salarii cu angajații Ministerului Apărării Naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri