Sari la conținut

Liviu Dragnea: Moțiunea de cenzură va fi votată miercuri. PSD e sub asediu

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi votată miercurea viitoare. Anterior, liderii PSD s-au reunit la sediul central al partidului din Kisellef, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. În cursul şedinţei au fost luate două decizii majore: moţiune de cenzură împotriva Executivului Grindeanu şi excluderea premierului din partid. 

20170615_DRAGNEA_PSD_CEX_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

ACTUALIZARE 19.00. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că noua propunere de premier va fi aleasă din mai multe variante, deoarece social-democraţii doresc să îşi ia „măsuri de siguranţă” pentru a nu mai face aceeaşi greşeală ca în cazul Cabinetului Grindeanu, pentru care „principalul vinovat” este el.

Dragnea a spus că majoritatea miniştrilor demisionari se vor regăsi în viitorul Guvern.

ACTUALIZARE 18.00. Premierul Sorin Grindeanu, exclus astăzi din PSD, „e o unealtă”, a declarat președintele partidului, Liviu Dragnea.

Președintele PSD a mai vorbit și despre „o coordonare profesionistă” pentru susținerea lui Grindeanu.

Încă odată PSD este sub asediu şi nu este sub asediu politic, pentru că nu am văzut în afară de o mică acţiune de sprijin din partea USR pentru Sorin Grideanu alte acţiuni politice. Nu-mi dau seama exact cine sunt cei care stau în spatele acestei acţiuni, dar este o coordonare profesionistă. După viteza cu care se organizează toate aceste acţiuni devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau aseară sau azi noapte. Nici eu, nici colegii mei, nu am bănuit că această intenţie anunţată şi acum o lună, că urmează o analiză, va stârni asemenea scandal”, a adăugat Dragnea.

ACTUALIZARE 17.50. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu şi că nu i-a propus în mod special vreo funcţie.

ACTUALIZARE 17:40 Dragnea spune că după viteza de organizare a acţiunilor de susţinere a lui Sorin Grindeanu, care ocupă în mod ilegitim Palatul Victoria, este clar că este vorba despre un plan bine pus la punct, ”o coordonare profesionistă”, însă nu ştie cine se află ”în spate”.

Despre excluderea lui Grindeanu din PSD: "Mai mulţi colegi, foarte mulţi, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate"

Despre moțiunea de cenzură: "Eu o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică (...) azi poate eram la consultări la Cotroceni".

Despre demisiile miniștrilor: "Le-am spus azi (colegilor - n.r.) ceva ce nu le-am spus ieri. Din păcate, în ultimele 2-3 luni, majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângându-se că nu reuşesc să aibă o comunicare normală, firească, cu prim-ministrul, că există mai mult blocaje pe care în mod normal trebuie să le deblocheze prim-ministrul"

ACTUALIZARE 17.20. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anuțat că moțiunea va fi depusă luni și discutată și votată miercuri.

„PSD a luat decizia, după ce s-a consultat cu colegii de la ALDE; ca luni să se depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută şi votată”, a declarat Liviu Dragnea.

Potrivit News.ro, liderul PSD a spus că nu a fost o soluţie pe care şi-ar fi dorit-o, însă ea a fost necesară după reacţiile premierului Sorin Grindeanu. „Eu o regret, dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică (...) azi poate eram la consultări la Cotroceni”, a adăugat Liviu Dragnea.

Dragnea a mai explicat din nou că s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de coordonare a miniştrilor, care veneau la partid plângându-se de comunicarea cu premierul.„Le-am spus azi (colegilor - n.r.) ceva ce nu le-am spus ieri. Din păcate, în ultimele 2-3 luni, majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângându-se că nu reuşesc să aibă o comunicare normală, firească, cu prim-ministrul, că există mai mult blocaje pe care în mod normal trebuie să le deblocheze prim-ministrul”, a spus Dragnea.

El mai susţine că a avut discuţii cu Grindeanu, în care premierul dădea asigurări că se vor „regla” aceste chestiuni. „Au fost miniştri care intenţionau să plece din Guvern”, a mai spus el.

ACTUALIZARE 17:15 - Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, joi, că PSD, alături de formaţiunea sa, vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a rezolva criza politică.

Tăriceanu a spus că vor fi strânse semnături, iar luni va fi depusă în Parlament moţiunea de cenzură. El a intuit un calendar rapid de dezbatere şi votare, fiind posibil ca votul să fie dat tot săptămâna viitoare.

„În acest fel o să punem capăt crizei politice, a afirmat Tăriceanu.

El a precizat că luni va avea loc o şedinţă a conducerii Parlamentului pentru stabilirea paşilor procedurali.

„Nu e exclus să avem voturi în plus şi din partea partidelor care nu fac parte din coaliţie. Nu am avut discuţii în acest sens, dar am semnale că există această intenţie, a spus Tăriceanu.


Actualizare 14:10. PSD va depune o moțiune de cenzura împotrivă propriului Guvern, potrivit unor surse Digi24. Este o procedură nemaiîntâlnită ca un un partid să își demită în forță propriul cabinet. Se pare că la asta au ajuns șefii coaliției, după ce înlăturarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului s-a dovedit o misiune imposibilă. Moțiunea de cenzură ar urma să fie depusă luni.


Reuniunea va avea loc la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff. Anterior, liderii PSD au luat în calcul amânarea şedinţei, pentru a decide care pot fi paşii constituţionali care pot fi urmaţi în urma refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona.

Astfel, social-democraţii ar putea decide excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, chiar dacă această măsură nu ar detensiona situaţia şi nu l-ar fi obligat pe  premier să demisioneze. O altă variantă a liderilor PSD este să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, pentru a putea ulterior să formeze un nou Cabinet.

Toţi miniştrii Guvernului Grindeanu şi-au depus şi înregistrat demisiile, joi dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), spun surse politice citate de News.ro.

Următorul pas este ca demisiile miniştrilor  să ajungă la premier, care trebuie să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţiale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că în cursul zilei de joi va convoca un nou CExN pentru a discuta împreună cu colegii de la ALDE despre noua propunere de prim-ministru pe care i-o vor înainta preşedintelui Klaus Iohannis.

„Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită rezolvarea urgentă a crizei guvernamentale, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. Ea afirmă că toate procedurile de desemnare a unui nou premier vor fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament, situaţie în care nu s-a ajuns.

Mădălina Dobrovolschi a precizat că preşedintele Iohannis „a luat act” că în interiorul coaliţiei de guvernare a apărut "o nemulţumire" şi se încearcă schimbarea întregului Cabinet.