Un proiect început de Ceaușescu, nou motiv de dispută între PSD și ALDE

Data actualizării: Data publicării:
canal dunare bucuresti

Canalul Dunăre - Bucureşti separă apele Puterii. Social democraţii vor să repornescă proiectul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, dar liderul ALDE le spune deschis că vor cheltui banii de pomană. Lucrările au fost abandonate acum 29 de ani şi aproape tot ce s-a construit a fost furat sau distrus.

Aurel Ţicu, localnic: Aici erau sute de oameni, de muncitori, basculante, maşini, utilaje. Erau garajurile aici, le-au fărâmat, garajurile unde parcau maşinile.

În tinereţe, Aurel Ţicu a lucrat şi el pe şantierul canalului Dunăre-Bucureşti, chiar la portul de lângă comuna ilfoveană 1 Decembrie. Îşi aminteşte totul în detaliu de parcă s-a întâmplat ieri.

Aurel Ţicu, localnic: Ştiţi unde a venit Ceauşescu? Uitaţi chiar aici în curbă, aici a coborât odată şi a făcut aşa, adică îi explicau inginerii aia că aici va construi portul şi după aia a plecat în partea cealaltă să le arate unde fac garajele."

În 1989 lucrările au fost sistate şi de atunci s-a furat aproape tot, de la dalele de beton şi cărmizi pană la şinele macaralelor care ar fi trebuit să descarce vapoarele.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Imaginaţi-vă tot acest spaţiu din spatele meu plin cu vapoare încărcate cu marfă care aşteaptă să fie descărcată. Acum găsim copaci, găsim stuf şi tot felul de bălării. Ştiu, dacă te uiţi în spate este un exerciţiu de imaginaţie destul de greu de făcut.

Canalul lega Bucureştiul de Olteniţa şi urma să fie amenajat pe albia râului Argeş având o lungime de 73 de kilometri şi o lăţime de 80 de metri. Acum, social democraţii vor să reînvie proiectul.

Darius Vâlcov, consilier al premierului României: În România, până la sfârşitul acestui an va demara licitaţia pentru Canalul Dunăre - Bucureşti, în parteneriat: statul român, municipiul Bucureşti şi cu firme private.

Partenerii de guvernare de la ALDE se împotrivesc ferm ideii pe motiv că o astfel de construcţie nu este avantajoasă din punct de vedere economic.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: Există semne de întrebări serioase cu privire la utilitatea unei astfel de lucrări care din estimările pe care le avem în momentul de faţă s-ar ridica la un miliard de euro. Şi noi credem că acest miliard de euro poate fi folosit pentru a finaliza lucrări care sunt cu mult mai stringente.

O decizie finală ar urma să se ia după ce subiectul va fi discutat într-o şedinţă a coaliţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri