Sari la conținut

Una votăm, alta alegem. În doi ani şi jumătate, cei mai aprigi duşmani politici au devenit parteneri

Mihai Răzvan Ungureanu şi Mircea Dolha au luptat în alegerile din 2012 unul împotriva celuilalt. Atunci, reprezentau cele două mari alianţe politice inamice: ARD şi USL. Acum, s-au trezit de aceeaşi parte a baricadei. Ambii, în noul PNL.

Mihai Răzvan Ungureanu, senator PNL: Am candidat atunci sub sigla Alianţei România Dreaptă, pentru că eram preşedintele Forţei Civice. E normal într-o democraţie să se întâmple aşa ceva. Este pur şi simplu dinamica la care duce libertatea de asociere.

Mircea Dolha, deputat PNL: Era de fapt Uniunea Social Liberală, care era compusă din Partidul Naţional Liberal şi PSD. Politicienii români nu au maturitatea necesară de a respecta votul electoratului. Sunt tot felul de mişcări care sunt nefaste.

În decembrie 2012, cele două mari formaţiuni contracandidate au fost Uniunea Social Liberală şi Alianţa România Dreaptă.

USL era alianţa dintre două partide mari: PSD şi PNL, aliate la rândul lor cu alte două formaţiuni mai mici.

Iar sub Alianţa România Dreaptă au candidat Partidul Democrat Liberal, Forţa Civică şi PNŢCD.

În ultimii doi ani şi jumătate scena politică s-a schimbat continuu.

Prima ruptură a fost în 2014, când USL s-a destrămat. Iar la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut, PNL şi PDL s-au aliat, pentru a-l susţine pe candidatul Klaus Iohannis.

Toate aceste mişcări s-au regăsit la nivelul legislativului în timpul acestei sesiuni parlamentare, care se încheie în câteva zile.

Acum, în Parlament există două partide mari: PNL şi PSD. Grupul PNL s-a creat prin fuziunea PNL şi PDL. Democrat-liberalii deja îi incluseseră în structurile lor şi pe cei de la Forţa Civică.

Regulamentul Parlamentului interzice partidelor care nu au participat la alegeri să-și constituie grupuri parlamentare. Aleșii au găsit, însă, variante de a ocoli această regulă.

În acest moment în Parlament există două noi grupuri: Grupul Democraţilor și Popularilor, adică foștii membri PP-DD, care și-au înființat Partidul Național Democrat, şi grupul liberal conservator, care îi reunește pe aleșii PC și pe parlamentarii liberal reformatori. PC şi PLR vor deveni un singur partid: Alianța Liberalilor și Democraților”, transmite corespondentul Digi24 Arina Delcea.

Şi, pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, mergem mai în amănunt: recent, foştilor PP-DD-işti li s-au alăturat şi parlamentarii care l-au urmat pe Mircea Geoană, în noul său proiect politic de stânga.

Gestul i-a iritat pe aleşii care îi sunt parteneri fideli fostului preşedinte Traian Băsescu. Parlamentarii PMP au decis să activeze din nou pe cont propriu în Legislativ.

Dacă ne uităm acum la Parlament, vedem că singura formaţiune votată în 2012 şi care a rămas în aceeaşi formă este Uniunea Democrată Maghiară din România.

Pe aceeași temă