USR: Avertizările meteo nu trebuie transformate în campanii de imagine

Data publicării:
original_sedinta_de_guvern_30_august_2017_27

Partidul Uniunea Salvați România reclamă că grupul de lucru care s-a constituit la Guvern pentru implementarea unui sistem de alertare a populației în caz de dezastru pare a fi doar un exercițiu de imagine pentru premierul Mihai Tudose.



„În urma dezbaterii organizate, miercuri, de USR în Comisia pentru Tehnologia Informației, pe tema sistemului de alertare, a reieșit că grupul de lucru constituit din DSU, ANCOM și STS, dar și din reprezentanți ai operatorilor de telefonie mobilă, nu are un coordonator clar sau un calendar al activităților. În aceste condiții, s-a stabilit la dezbatere că ANCOM va depune la Comisia pentru Tehnologia Informației rapoarte lunare privind stadiul lucrărilor în grupul de lucru. De asemenea, Comisia va trimite raportori care să participe în grupul de lucru”, transmite USR într-un comunicat.

„Consider că este un sistem foarte necesar și eficient în informarea populației în caz de dezastre naturale sau accidente, dar îmi exprim îngrijorarea cu privire la lipsa unui plan clar de implementare cu termene specifice. Pentru că au rămas multe întrebări fără răspuns, inclusiv suportarea costurilor acestui sistem, am hotărât să desemnăm reprezentanți ai Comisiei în grupul de lucru format la nivelul Guvernului, pentru a putea monitoriza îndeaproape progresele”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și inițiatorul dezbaterii.

Potrivit USR, implementarea sistemului de tip cell broadcast presupune niște costuri de infrastructură pentru operatorii de telefonie mobilă, iar în cadrul grupului de lucru este necesar să se stabilească cine le va acoperi și în ce cuantum. Pașii următori constau în stabilirea cerințelor operaționale și identificarea soluției tehnice potrivite. Apoi se vor putea estima costurile și necesitatea unui cadru legislativ pentru funcționarea sistemului.

„De asemenea, pentru buna funcționare a unui astfel de sistem Administraţia Naţională de Meteorologie trebuie să își automatizeze procesele de transmitere a informațiilor meteo, informații care acum se transmit prin e-mail la instituțiile competente. USR va monitoriza activitatea grupului de lucru pentru implementarea sistemului de alertare pentru a se asigura că acesta va deveni cât mai repede funcțional, iar politicienii nu vor mai transforma avertizările meteo în campanii de imagine”, precizează USR.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...