USR cere Guvernului să nu facă România dependentă de gazele rusești

Data actualizării: Data publicării:
cristina pruna fb

Deputatul USR Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii, a transmis vineri o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose în care îi solicită o poziție clară „în favoarea susținerii dezvoltării pieței de gaze din România în schimbul dependenței de gazele rusești”, potrivit Agerpres.

Scrisoarea intitulată "Guvernul României își dorește interconectare europeană sau dependență de gazele rusești?" vine, potrivit deputatului USR, „din dorința de a clarifica o situație apărută pe piața de gaze naturale din România, după unele acțiuni și declarații susținute de către președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu”.

„După cum cu siguranță cunoașteți, dezbatem de la începutul anului Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 64/2016. Poziția Ministerului Energiei a fost clară, de susținere a formei inițiale a acestui act și pentru acest lucru nu îmi rămâne decât să recunosc faptul că echipa de la minister s-a prezentat ireproșabil. Din nefericire, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a reușit să își convingă o parte dintre colegii săi că e firesc și benefic să amendeze OUG 64/2016 în spiritul blocării exploatării gazului din platoul continental al Mării Negre și a trecerii în irelevanță a proiectului BRUA. Mai mult, în ședința de ieri (16.11.2017) a Comisiei de anchetă a activității ANRE, a lăsat să se înțeleagă faptul că deține informații conform cărora punctul de vedere al Ministerului Energiei nu ar fi și punctul de vedere al Guvernului României", se arată în scrisoarea deputatului USR.

Cristina Prună solicită lămurirea informațiilor potrivit cărora Ministerul Energiei ar avea o poziție diferită față de cea a Guvernului.

„Având în vedere acest context politic, precum și faptul că funcționarea pieței de gaze din România face parte din politicile de securitate energetică, am rugămintea de a lămuri această neînțelegere prin intermediul unei poziții fără echivoc în ceea ce privește situația OUG 64/2016. Consider că este nevoie de o poziție fermă a Guvernului pe acest subiect pentru a înlătura speculațiile cu care lucrează domnul Iulian Iancu atunci când lasă se se înțeleagă faptul că Guvernul României este indecis asupra situației de pe piața de gaze naturale: să continue interconectarea europeană a României și să dezvolte piața locală și exploatările de gaze sau să aleagă, așa cum ne demonstrează amendamentele propuse de Iulian Iancu, o dependență de importurile de gaz din zona estică”, se mai arată în scrisoare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri