USR, despre ideea lui Teodorovici: „Românii pleacă pentru că alte țări se poartă mai bine cu ei”

Data actualizării: Data publicării:
teodorovici oameni de afaceri

USR critică, prin vocea deputatului Claudiu Năsui, propunerea ministrului Eugen Teodorovici de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană, arătând că, astfel, coaliția PSD-ALDE vrea „să ducă feudalismul mai departe prin a lua dreptul românilor de a munci în alte țări”. Cât despre declarația potrivit căreia ideea a fost prezentată și miniștrilor de Finanțe din Europa, Năsui spune: „Măcar acum începem să aflăm care vor fi prioritățile României în timp ce deține președinția consiliului UE”.

„PSD-ALDE deja ține județe întregi în starea de feudalism cu baroni locali și sistem de primari care dețin practic toată puterea economică. Nimeni nu poate face nimic fără oblăduirea lor. Acum se văd consecințele acestui sistem și vor să ducă feudalismul mai departe prin a lua dreptul românilor de a munci în alte țări”, declară deputatul USR, printr-un comunicat de presă.

Acesta arată că ideea lansată de ministrul Eugen Teodorovici nu este „doar o idee fluturată în vânt”, deoarece ministrul de Finanțe „se laudă că a discutat-o chiar la nivel european”. „Măcar acum începem să aflăm care vor fi prioritățile României în timp ce deține președinția consiliului UE”, declară Năsui.

Deputatul USR mai arată că pentru a aduce înapoi în țară românii de peste granițe există două opțiuni. „Fie îi convingem să se întoarcă voluntar pentru că le va fi mai bine în România. Fie încercăm, așa cum sugerează domnul Teodorovici, să folosim coerciția de stat să-i facem să se întoarcă. Mi se pare sinistru că între aceste două opțiuni ministrul Teodorovici o alege pe a doua. Ba mai mult, a mai și pus-o în discuție la nivelul european”, spune Năsui.

Acesta precizează că „majoritatea românilor nu pleacă să lucreze în alte țări de plăcere”. „Românii pleacă pentru că alte țări se poartă mai bine cu ei. Nu le iau jumătate din salariu în impozite. Le dau siguranța faptului că dacă ajung la spital nu vor pleca mai bolnavi decât s-au dus. Sistemul de educație merge mai bine decât în România. Mediul de afaceri nu e complet impredictibil. Sunt multe motive pentru care românii pleacă să muncească în alte țări”, transmite deputatul USR.

Năsui mai declară că soluțiile reale pentru a face românii să se întoarcă în țară există, „dar trebuie ceva voință politică pentru a fi implementate”.

„Trebuie să reformăm sistemul de educație și de sănătate din temelii, să reducem impozitarea pe muncă (unde România e fruntașă europeană) și să folosim fondurile acelea europene pentru a face investiții în infrastructură. Dacă facem toate acestea, diaspora se va întoarce de la sine fără să fie obligați de niciun stat să o facă”, mai declară parlamentarul.

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

„Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a susţinut Teodorovici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri