USR: Importante companii de stat, readuse sub controlul PSD-ALDE

Data publicării:
Plenul Parlamentului_170104_PLEN_CABINET_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

USR atrage atenția că, prin votul dat de Senat asupra modificărilor la OUG 109/2011 referitoare la guvernanța corporativă, zeci de companii de stat sunt aduse din nou sub control politic și clientelar al coaliției PSD-ALDE.

Plenul Parlamentului_170104_PLEN_CABINET_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

După mai multe dezbateri și retrimiteri în comisiile de specialitate, majoritatea PSD-ALDE din Senatul României a votat adoptarea unor excepții importante de la aplicarea regulilor de transparență în managementul companiilor de stat, impuse de OUG 109/2011 și Legea 111/2016, arată USR într-un comunicat.

Conform USR, companii precum TAROM, Romarm, Avioane Craiova, Romaero și alte companii din industria de apărare sau 'companiile de apă' se întorc sub controlul numirilor politice directe, fără transparență și fără respectarea criteriilor de profesionalism.

Ultima pe listă, Complexul Energetic Oltenia, a fost adăugată în rândul excepțiilor chiar în cadrul dezbaterilor de marți din plenul Senatului, după ce inițial această propunere a fost respinsă în Comisia economică, pentru industrii și servicii, adaugă sursa citată.

USR precizează că, deși, inițial, propunerea legislativă viza doar exceptarea Administrației Naționale de Meteorologie, această cauză a fost folosită de coaliția de guvernare pentru a excepta zeci de companii de stat de la regulile guvernanței corporative.

„Este de așteptat în acest sens ca lista de excepții să fie în continuare suplimentată cu alte și alte companii de stat în Camera Deputaților, după bunul plac sau interesul particular al parlamentarilor PSD și ALDE. USR a votat împotriva acestor excepții atât în cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate, dar și în plenul sesiunii de astăzi (marți — n.r.)”, mai menționează sursa citată.

Senatorul USR Silvia Dinică a susținut, la dezbaterile din plen, lipsa de temei a unor astfel de excepții, care în realitate ar putea ascunde interese obscure și clientelare ale celor aflați la guvernare.

„Inițiatorii invocă siguranța națională pentru aceste excepții, dar siguranța națională trebuie să însemne și performanță, transparență și integritate în managementul companiilor de stat”, a declarat Silvia Dinică în plenul Senatului.

Uniunea Salvați România s-a opus acestei modificări legislative și va vota împotriva unor astfel de demersuri și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz, mai precizează sursa citată.

Senatul a adoptat marți propunerea legislativă pentru modificarea alin. (3) al art.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri