USR: „Un buget al minciunii și al împingerii României în criză”

Data actualizării: Data publicării:
dan barna_fb

Reprezentanții USR critică proiectul de buget prezentat joi seară de Ministerul Finanțelor Publice, catalogându-l drept „un buget al minciunii”, care va împinge România în criză. „Acest buget este consecința fotografiei pe care toată presa a prezentat-o săptămâna trecută, cu șase oameni care decideau viitorul României, dintre care trei sunt persoane care au condamnări penale”, a declarat, vineri, președintele USR, Dan Barna.

Dan Barna Claudiu Nasui Roxana Wring USR
Roxana Wring, Dan Barna și Claudiu Năsui, în conferință de presă.

După o primă analiză a proiectului de buget pe 2019, președintele USR, Dan Barna, deputatul Claudiu Năsui și președintele USR București Roxana Wring, au prezentat, într-o conferință de presă, principalele lor critici:

  •  Veniturile pe care se bazează Guvernul „sunt aberante”
    „Guvernul estimează o creștere economică de 5.5% (față de 4% anul trecut). Dacă am fi avut un guvern performant poate că puteam spera la o creștere de 2-3%. Însă efectele OUG-ului fiscal au anihilat orice speranță de creștere - în mediul privat investițiile sunt blocate, în multe sectoare se pregătesc disponibilizări, creditarea băncilor scade dramatic”, susțin reprezentanții USR.
  • Creșterile de cheltuieli ar fi imposibil de susținut
    „PSD promite că vor crește cu 28-30% salariile bugetarilor și cheltuielile sociale. Chiar mai mult decât în 2018. De unde? În spitale și scoli nu mai sunt bani nici măcar pentru pixuri și nimeni nu mai finanțează statul roman. Teodorovici ne spune că mai are 6 luni în rezerva de urgență, însă banii de fapt se vor termina mult mai repede. Cum putem susține în 2019 salarii deja duble față de mediul privat? Nu există țară în lume cu o asemenea situație”, susține USR.
  • Cifrele referitoare la investițiile publice ar fi „aiuritoare”
    „De la învestire, acest Guvern atinge record după record (negativ!) în ce privește nivelul investițiilor publice, în condițiile în care analiștii și mediul de afaceri consideră că aceasta este singura cale de urmat pentru o creștere economică sănătoasă și care să se reflecte și în nivelul de trai al populației”, mai argumentează reprezentanții USR.

Proiectul de buget pe 2019 este construit pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB.

Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019 făcut public joi.

Prin vocea preşedintelui Ludovic Orban, PNL a criticat, vineri, proiectul de buget prezentat public, arătând că cifrele „sunt puse din burtă”, rata inflaţiei propusă de 2,8% e „science fiction”, iar cursul leu – euro estimat la 4,67 lei este „o minciună gogonată”.

Citiţi şi:

CIFRE. Bugetele ministerelor şi ale instituţiilor statului: cine câştigă, cine pierde

Proiect de buget. Orele suplimentare, compensate doar cu timp liber, în perioada 2019 - 2021

Proiect de buget. Riscurile care pot afecta creşterea economică sunt, în principal, externe

Suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele, legile și cum circulă banii?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri