USR va introduce în Parlament o inițiativă legislativă privind votul electronic

Data actualizării: Data publicării:
sorin pavel membru usr

USR vrea să introducă în Parlament, săptămâna viitoare, o inițiativă legislativă privind votul electronic. Sorin Pavel, membru USR, a anunțat că această inițiativă ar putea fi depusă pe 12 martie, motivând că 74% dintre români își doresc să poată vota online la următoarele alegeri.

sorin pavel membru usr
Sorin Pavel, membru USR

„Depinde foarte mult de voința politică a majorității PSD-ALDE. Noi dorim să dăm atât românilor din diaspora, cât și celor din țară, posibilitatea de a vota în cadrul alegerilor naționale, atât locale, parlamentare, cât și prezidențiale, folosind internetul. Dintr-un sondaj care s-a realizat în luna ianuarie, prin IMAS, a reieșit că 74% din populație cu drept de vot, ar vota online la următoarele alegeri.”, a spus Sorin Pavel, în exclusivitate pentru Digi FM.

Votul electronic ar însemna că fiecare cetățean cu drept de vot poate alege candidatul preferat cu un singur click. Această formă de vot i-a scăpa și pe alegătorii din diaspora de cozile kilometrice.

Iar acesta nu este singurul avantaj al exprimării opţiunii electorale pe internet. Persoanele cu dizabilităţi ar vota mai uşor. La fel şi persoanele comode, sau cele care pur şi simplu nu sunt în apropierea unei secţii de votare.

În prezent, doar o singură ţară a adoptat votul pe internet la nivel naţional: Estonia. Acest tip de vot are avantaje, dar şi riscuri, inclusiv unele legate de posibile fraude. În Estonia nu au fost până acum probleme majore. Poate şi pentru că autorităţile electorale de acolo par să pună preţ pe siguranţă şi secretul votului electronic.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri