USR vrea reformarea CCR. Cele șapte soluții propuse de juriștii partidului

Data publicării:
ccr_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Uniunii Salvați România propune reformarea Curții Constituționale a României, pentru a fi „o instanță constituțională depolitizată”. Patru dintre juriștii partidului au propus șapte „soluții” în acest sens, potrivit unui comunicat de presă.

ccr_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

„Conștienți de faptul că prevederile constituționale care reglementează organizarea și funcționarea Curții Constituționale s-au dovedit falimentare și au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înțelegând importanța acestei instituții fundamentale pentru buna funcționare a democrației, propunem o reformă a Curții  Constituționale echilibrată, în care niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curții Constituționale să nu fie subminată de latura sa politică”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni deputatul USR Silviu Dehelean.

În prezent, Curtea Constituțională este compusă din nouă judecători. Trei dintre ei sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României.

Un argument al celor patru juriști ai USR - senatorul George Dircă, deputatul Silviu Dehelean, deputatul Stelian Ion și candidatul USR la alegerile europarlamentare Vlad Gheorghe - este tocmai acesta: „numirile sunt făcute exclusiv de politicieni, legislativul numind 2/3 din totalul judecătorilor CCR, iar puterea judecătorească nu are niciun rol în procedura de numire”.

„Dominația legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituționali, este evidentă. Pentru aceste motive propunem ca toate puterile din stat să contribuie la numirea judecătorilor constituționali. Vrem ca și puterea judecătorească să fie implicată, în mod consistent, în această procedură”, se precizează în comunicat.

Cum vrea USR să reformeze CCR

I. Creșterea numărului de judecători ai Curții la doisprezece, cu vot decisiv la președintele CCR

a. șase judecători să fie aleși de magistrați prin scrutin general,
b. trei să fie numiți de Președinte,
c. trei să fie aleși de Parlament, cu votul a 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor;

II. Interzicerea ocupării funcției de judecător constituțional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii 9 ani, anteriori numirii/alegerii;

III. Creșterea vechimii în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcția de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani;

IV. Președintele CCR nu poate fi reales în această funcție;

V. Toate atribuțiile CCR vor fi prevăzute în mod limitativ de Constituție, neputându-se adăuga alte atribuții prin lege organică;

VI. Eliminarea atribuției de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională;

VII. Eliminarea posibilității de pronunțare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendința CCR de a-și aroga atribuții de legiuitor pozitiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri