V. Dăncilă, "uimită" de reacţia Preşedinţiei. Sinteza zilei în care premierul credea că lucrurile s-au lămurit

Data actualizării: Data publicării:
original_intalnire_-_3_aprilie_2018_3

Avertisment pentru Guvern de la cel mai important om din stat: preşedintele Klaus Iohannis crede că există pericolul să cumpărăm tot mai puţine lucruri cu salariile de acum. Politicile fiscale şi bugetare ale Puterii ar putea mări inflaţia, a anunţat şeful statului după ce a stat astăzi de vorbă la Cotroceni cu premierul şi cu ministrul Muncii. Prim-ministrul spune însă că în discuţia de 40 de minute, preşedintele nu a fost atât de critic ca în comunicatul ulterior şi drept dovadă cere să fie publicată stenograma întâlnirii.

Klaus Iohannis: „Vedem că există categorii de salariaţi nemulţumiţi, vedem că există manifestări sindicale şi vreau să îmi edificaţi toate acestea”.

Preşedintele şi-a arătat îngrijorarea şi a ascultat explicaţiile celor pe care le consideră răspunzătoare pentru salariile românilor. După întâlnire, Administraţia Prezidenţială a tras concluziile discuţiilor într-un comunicat:

"Există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuțiilor sociale (...) a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației. "

Premierul l-a sigurat pe preşedinte că bugetul ţării nu are probleme, ministrul Muncii a explicat că de inflaţie se ocupă Banca Naţională şi au plecat de la Cotroceni cu senzaţia că lucrurile au fost lămurite. Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale pare să o fi uimit însă pe Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă - premierul României: „Sunt un pic uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a crede ce e în comunicat şi ce spun eu. Cel mai bine să arate stenogramele întâlnirii şi ne-am edifica toţi”.

După întânirea de la Cotroceni, premierul a fost şi în Parlament ca să asigure românii că o duc bine. Discursul a fost marcat de contre cu Opoziţia.

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL: „În timpul Guvernului Grindeanu un bon cu carne de porc, pâine, ulei, lapte, ouă şi unt cosăa 43 de lei. Astăzi, în timpul doamnei Dăncilă costă 86 de lei”.

Viorica Dăncilă: „Mi-aţi spus: numiţi un român căruia i-au crescut veniturile în acest Paşte faţă de Paştele trecut. Uitaţi-vă în fluturaşul de salariu, doamnă Raluca Turcan”.

Schimbul de replici cu Opoziţia au făcut-o pe Viorica Dăncilă să se încurce în timpul discursului. Au scos-o din impas notiţele pregătite de consilieri.

„M-aţi întrebat de autostrada Bucureşti - Piteşti .... stadiul autostrăzii Sibiu... Vreau să vă răspund punctual şi de aceasta sunt foarte atentă”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri