V. Dâncu: Greșeala ține de modul în care s-a organizat administrația pentru această criza din Muntenegru

Data publicării:
vasile dancu digi 25 iun

Comentariul lui Vasile Dâncu din cadrul „Jurnalului de seară” de la Digi24 vine în contextul în care, dimineață, premierul a anunțat că s-a încheiat identificarea decedaților. Imediat, ambasadorul României la Podgorica l-a contrazis. Spre seară, Raed Arafat a explicat că au fost identificați doar răniții și că singurul mod în care pot fi aduși decedații acasă este ca în avion cu ei să fie și doi medici legiști muntenegreni. A fost condiția impusă de autoritățile de la Podgorica. Identificarea va continua la IML cu concursul rudelor.

La întrebarea „De ce s-a hazardat premierul să facă o astfel de declarație?”, sociologul a apreciat că „în astfel de situații, premierul este prima victimă, pentru că premierul nu poate să verifice”.


„Premierul nu este legist, nu știe toate detaliile unui asemenea accident și este o victimă a structurilor pe care le conduce, care îl informează. Premierul nu avea cum să știe exact care este stadiul, a fost informat despre asta și ține, până la urmă, de modul în care funcționează administrația, cum funcționează Guvernul, departamentele, cum funcționează administrația noastră, asta e problema. Nu avea ce să știe premierul, el este o victimă colaterală, ca să spunem așa, a acestui lucru”, a comentat sociologul Vasile Dâncu.

„Cred că greșeala ține de modul în care s-a organizat administrația pentru această criză”, a declarat Vasile Dâncu. Sociologul a subliniat că este necesar ca Celula de criză să își stabilească unitar mesajele și să existe doi oameni esențiali care să gestioneze comunicarea: cel care comunică cu publicul, respectiv premierul sau ministrul de resort, și persoana care vorbește permanent cu familiile victimelor și le ține la curent.

„La noi, din păcate, cu toată bunăvoința Guvernului, pentru că s-a văzut acțiune rapidă - Arafat a ajuns acolo, eu cred că a comunicat foarte bine ambasadorul nostru de acolo (...), zic că această lipsă de organizare a produs o serie de încurcături, dar nu cred că încurcături esențiale. E vorba aici de managementul consecințelor, nu putem vorbi prea mult de managementul cauzelor care au dus la asta. Guvernul cred că s-a achitat destul de bine din punctul de vedere a ceea ce a făcut, dar nu a comunicat perfect și asta s-a văzut și s-ar putea să împieteze cumva asupra efectului”, a afirmat Vasile Dâncu.

Un autocar cu 47 de oameni la bord a căzut, duminică după-amiază, în canionul Moraca din Muntenegru. Bilanţul provizoriu al victimelor este de 19 morţi, dintre care 18 români.

Mădălina Prundea

Citiți și:

Mărturii la Digi24. Salvatorii românilor din Muntenegru povestesc despre primele clipe ale infernului

Accidentul din Muntenegru. Administratorul Gregory Tour: Șoferul era profesionist, turiștii îl solicitau

Presa muntenegreană relatează despre mulțumirile din România

ANT: Agenția care a organizat excursia în Muntenegru avea o licență de turism expirată

PDL cere demisia lui Titus Corlățean, pentru „incompetență” în cazul accidentului din Muntenegru

Ambulanțele cu răniți, pe aeroportul din Podgorica. Ministrul Sănătății: Vom spune dacă avem nevoie de sânge

Accidentul din Muntenegru. 26 iunie, zi de doliu național

Accident în Muntenegru. Un șofer a murit, iar altul este în stare gravă. Unul dintre ei era polițist

Audieri la Parchetul General în cazul accidentului din Muntenegru

Accident în Muntenegru. Șoferul ar fi încercat să evite câțiva copii

Accident în Muntenegru. Guvernul discută măsurile pentru ajutorarea familiilor celor decedați

Ministrul Corlățean a întârziat la conferința de presă din Muntenegru. Acorda un interviu unei televiziuni din România

Emil Hurezeanu, despre reacțiile după accidentul din Muntenegru: „Avem o imagine etatistă”

T. Corlățean: Inițial s-a crezut că autocarul este din Ucraina. Poliția din Muntenegru îl contrazice

Accidentul din Muntenegru. Numărul turiștilor decedați a ajuns la 19. Patru persoane sunt în stare critică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri